Cultura

Troben un gravat en pedra i una punta de llança de 13.000 anys a Vimbodí

Arqueologia

Les excavacions realitzades al Molí del Salt, a Vimbodí, han posat al descobert una roca d'esquist amb el gravat d'un animal, que podria ser un cavall i que té uns 13.000 anys d'antiguitat, així com una punta de llança feta amb os del mateix període.

Aquestes peces són les troballes més significatives de la campanya d'aquest any al Molí del Salt, realitzada per un equip de l'Institut Català de Paleoecologia Humana (IPHES), que va finalitzar la setmana passada, segons que ha explicat avui el director de l'excavació, Manuel Vaquero..

També s'han trobat dues pedres planes més d'esquist en les quals "a primera vista sembla que s'observin unes línies que podrien correspondre a les traces d'algun altre gravat", si bé "estan molt brutes i fins que no tinguem més avançada la neteja no ho podrem mirar bé", ha assenyalat Vaquero.

De moment, amb la plaqueta del cavall, el Molí del Salt "es consolida com el jaciment amb la col·lecció més nombrosa de peces d'art mobli, amb un total de deu".

A més del gravat, la campanya d'aquest any ha posat al descobert una punta de llança feta amb os que utilitzarien els avantpassats per caçar els homínids que van viure al Molí del Salt fa uns 13.000 anys, en el Paleolític superior.

"Aquesta fita també és molt important, perquè restes d'estructura òssia són molt difícils de trobar", ha assegurat Vaquero.

Des de 1999
El jaciment del Molí del Salt està situat al municipi de Vimbodí, i les intervencions arqueològiques es van iniciar l'any 1999 amb l'excavació d'un sondeig de tres metres quadrats per conèixer l'estratigrafia del jaciment.

L'excavació en extensió, que va començar l'any 2001 i continua en l'actualitat, ha permès documentar una seqüència amb tres conjunts arqueoestratigràfics principals, que van del 8.000 a.C al 13.000 a.C.

L'objectiu de la intervenció és conèixer la seqüència de canvi cultural que va caracteritzar les comunitats de caçadors-recol·lectors durant el fi del Pleistocè i els inicis de l'Holocè al sud de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí

TEATRE

El Teatre del Raval tanca una programació escènica de 17 anys

BARCELONA

La Marfà acull una residència dels músics Oriol Marès i Talal Fayad

GIRONA