Cultura

L'Aragó adverteix al govern català que obstaculitzar sentències és delicte

Litigi

El president aragonès, Marcelino Iglesias, ha advertit avui a les autoritats catalanes, que es mostren obertament contra la devolució dels béns religiosos al bisbat de Barbastre-Montsó, que obstaculitzar el compliment d'una sentència, en un Estat de Dret, és delicte.
Iglesias ha fet una crida a "la responsabilitat, al sentit comú i al seny" dels polítics a Catalunya, després que alguns s'hagin mostrat reticents a facilitar el compliment de l'acord aconseguit entre els bisbes de Lleida i Barbastre-Montsó per a la devolució a la diòcesi aragonesa de les 113 peces històrico-artístiques que reclama des de 1995.

Ahir es va fer públic que els dos bisbes han signat davant el Nunci del Vaticà a Madrid, Manuel Monteiro de Castro, un acord pel qual el bisbat de Lleida tornarà a la de Barbastre-Montsó en 30 dies els béns, en compliment de les sentències fetes públiques pels tribunals del Vaticà a favor de la diòcesi d'Osca.

Iglesias ha lamentat "moltíssim" la "falta de col·laboració amb la Justícia que manifesten "alguns", -en al·lusió al conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, o l'alcalde de Lleida, Àngel Ros-, encara que ells "saben també" que les sentències, "també a Catalunya", es compleixen.

"El conseller català deu saber que el propietari de les obres és el bisbe de Barbastre-Montsó i que si manté aquesta actitud considerarem que estan aquí segrestades", ha emfatitzat.

Reclamar al jutge
Per això, el president aragonès ha assenyalat que els bisbes no han de descartar la possibilitat de demanar a un jutge l'execució de la sentència, la següent "via legal lògica" en vista de l'actitud i la "resistència" d'algunes institucions catalanes, encara que també ha assegurat que és una cosa a la que desitjaria no haver d'arribar.

En tot cas, les manifestacions des del govern català, "sense cap ni peus", demostren o bé que hi ha "un desconeixement total del és el compliment d'una sentència" o que pretén deixar els bisbes que han arribat a l'acord "als peus dels cavalls", i qualsevol de les dues coses és "greu", segons la seva opinió.

Que les obres estiguin incloses en un catàleg "no vol dir res" segons el parer del president aragonès, qui ha criticat que s'estiguin fent discursos "fora de lloc" i s'intenti "confondre l'opinió pública".

El govern d'Aragó, ha afegit, està prestant al bisbe de Barbastre-Montsó, Alfonso Milián, "tot el suport" que ha demanat fins ara i així seguirà fent-ho.

La implicació de l'Executiu autonòmic es tradueix, a més, en què s'està acabant de construir a Barbastre el museu que albergarà les peces que arribin de Lleida, una part d'elles exhibides al Museu Diocesà.

A l'Aragó, a l'estiu
Malgrat tot, Iglesias s'ha mostrat convençut que les obres estaran a Aragó "a primers d'agost" i que la polèmica dels dos últims dies no és res més que "els últims cops de cua" d'un litigi que dura des de 1995.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.