Cultura

Reaccions del món de la política i de la cultura a la mort de Paco Candel

El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, ha lamentat la pèrdua de l'escriptor i periodista Paco Candel ja que "la història de Catalunya de la segona meitat del segle XX estaria incomplerta" sense la seva figura. Rius ha considerat que l'obra de Candel "va fer visibles els invisibles" i que "si ell no hagués reflectit aquesta realitat", aquesta "hagués quedat silenciada". Per el degà del Col·legi de Periodistes, Candel va donar "una identitat i una veu" als immigrants que els anys 50 i 60 "malvivien a les perifèries de les ciutats catalanes" i que "no sortien reflectits en les versions oficials del franquisme".

L'exconseller de Cultura de la Generalitat presidida per Jordi Pujol i editor d'algunes de les obres més conegudes de Paco Candel, Max Cahner, recorda l'escriptor com el "pont" entre els catalans i els immigrants de mitjans de segle. Candel va descriure aquesta realitat a Els altres catalans. Cahner ha rebut la noticia amb "molta tristor", malgrat que actualment ambdós no tenien tanta relació com la que havien mantingut anys enrere, quan Edicions 62, dirigida per Max Cahner, editava els textos de Candel.
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha reconegut el paper que ha tingut l'escriptor i periodista Paco Candel en la tasca de sensibilització de la societat catalana amb el tema de la immigració. En declaracions a l'ACN, ha assenyalat que "era una bona persona" amb una gran "senzillesa" i l'ha definit com a una de les figura més importants que ha tingut Catalunya durant la segona meitat del segle XX.

El portaveu parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao ha lamentat la mort de l'escriptor i periodista Paco Candel a qui ha considerat "un exemple molt positiu de ciutadà català d'origen immigrant", ja que, segons ha manifestat Ridao, no només es va integrar sinó que "va assumir la seva condició nacional com a català i a més, va defensar sempre els dreta nacionals i socials d'aquest país". Ridao n'ha destacat també el seu perfil polifacètic "que va destacar no només per la defensa dels sectors més marginats sinó que va ser un autor literari prolífic".

El president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Guillem-Jordi Graells, ha lamentat la mort de l'escriptor i periodista Paco Candel a qui ha definit com "l'expressió més genuïna de la complexa realitat lingüística i cultural que viu el país". Graells ha considerat també Candel com "un ésser singular de la cultura catalana recent' ja que, tot i venir amb la immigració, "s'integra a la seva nova terra, que intenta entendre-la i col·labora amb una determinada actitud".

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat aquest divendres que l'escriptor i periodista Paco Candel va ser "l'exemple més positiu dels ciutadans provinents de la immigració castellanoparlant" que va arribar a Catalunya durant la postguerra, tot dient que "va assumir immediatament la condició nacional del país, la llengua i la cultura". Carod, que era patró de la Fundació Paco Candel, ha expressat la seva tristesa per la seva mort i ha dit que "se n'ha anat sobretot una bona persona, senzilla, discreta i afable", que "mereix ser recordat com el que va ser: un home bo".

L'alcalde de Barcelona Jordi Hereu ha lamentat la mort d'una persona que ha simbolitzat "la voluntat i la capacitat d'integració d'aquest país". Per això ha dit que "des del punt de vista de Barcelona, perdem un gran referent". Hereu ha recordat que fa pocs mesos va inaugurar la biblioteca Francesc Candel, amb qui "vam recordar el que significava per Zona Franca i per la Marina", així com "la lluita per tirar endavant els barris". Per l'alcalde de Barcelona "ha simbolitzat que amb voluntat, amb ganes" a Barcelona i a Catalunya "la gent lluita per tirar endavant els seus projectes" i al mateix temps "construeixen una ciutat important". Per tot això, Hereu ha conclòs que "el millor homenatge que li podem fer és destacar el "servei a una ciutat i a un país", d'una persona que "va arribar de fora" i va donar "el millor de la seva persona".

El Govern de la Generalitat ha emès un comunicat en què lamenta la pèrdua de Paco Candel, "un català universal que fou referent en la defensa dels drets socials i la integració dels immigrants que van arribar a Catalunya durant bona part del segle XX". El Palau de la Generalitat acollirà a partir de les dues de la tarda d'aquest divendres la capella ardent de Paco Candel. El president de la Generalitat rebrà les despulles de l'escriptor a una de la tarda i transmetrà el condol a la família.

El president d'ICV, Joan Saura, ha lamentat aquest divendres la "pèrdua personal de la figura de Paco Candel perquè era un referent per totes les persones progressistes i també les que no ho són". En aquest sentit, Saura ha posat de relleu els "valors essencials" que tenia Candel. En primer lloc la "defensa dels dèbils" i també "l'obsessió que quedés molt clar que és català qui viu i treballa a Catalunya". "Era una bona persona i un bon home que mai no sabia dir que no quan es tractava d'ajudar a les persones i defensar les llibertats", ha declarat Saura.

El Partit Popular de Catalunya ha lamentat la pèrdua de Paco Candel i ha destacat la seva contribució social i cultural. El PPC han destacat també les seves aportacions culturals, sobretot a la literatura catalana.

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha visitat aquest divendres la capella ardent de l'escriptor i periodista. Maragall ha dit que "Paco Candel va ser un immigrant que va entendre Catalunya" quan això era "una assignatura pendent". Ha comentat que el que en aquell moment calia era que "Catalunya entengués els immigrants", una cosa que s'ha fet "a través d'ell", ha explicat Maragall.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha centrat el seu discurs del lliurament dels VIII Premis Llibreters 2007 a la memòria a Paco Candel de qui, a banda de destacar la tradició literària i periodística, ha reconegut el seu treball de "cronista i historiador". Ha dit que va saber interpretar que el moviment migratori dels anys 60 era "fonamental i important" i va posar la llavor perquè aquells que ja hi eren i els que acabaven d'arribar poguessin ser "un sol poble" i així crear una nova "cultura catalana".

El president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat l'exemple de l'escriptor Paco Candel que va treballar "perquè Catalunya fos un sol poble". José Montilla ha rebut al palau de la Generalitat el fèretre de l'escriptor que ha quedat posat en capella en una de les sales. Acompanyaven a Montilla, l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu i la vídua de Candel, Joana Gardés. En la seva intervenció davant dels mitjans, el president ha destacat que s'ha perdut un català "universal" i que va ser "un home integral que va lluitar per la recuperació de les nostres llibertats democràtiques". A més, ha recordat que era "un home compromès amb el seu país" que "és un exemple també de l'esforç d'integrar-se a Catalunya, i de molts ciutadans que com ell eren altres catalans".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.