literatura
Mor Jaume Medina, poeta, traductor i biògraf de Carles Riba
Ha mort el filòleg, escriptor i traductor Jaume Medina i Casanovas, de setanta-tres anys, segons han confirmat a aquest diari fonts properes a la família. Doctor en filologia clàssica, va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i se’l coneix, especialment, per ser el biògraf de Carles Riba. Va ser membre fundador de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics (1979), coordinador del Simposi Carles Riba (1984) i membre del consell de direcció de la Fundació Bernat Metge.
Els seus articles i estudis van ser publicats a revistes de recerca i de creació com Presència, Els Marges, Faventia, Reduccions, Llengua & Literatura, Serra d’Or, Revista de Catalunya, L’Avenç, Estudis Romànics, Ínsula, Revista de Filologia Romànica, Revista de llengües i literatures catalana, gallega i basca, Analecta Sacra Tarraconensia, Quaderns de Versàlia o Studia Lulliana.
També va estudiar la vida i l’obra d’autors catalans, com ara Carles Riba, Jacint Verdaguer, Josep Torras i Bages, Àngel Guimerà, Josep Carner, Miquel Martí i Pol, Joan Triadú o Albert Manent. Així mateix, va traduir al català obres d’autors llatins com Càtol, Virgili, Horaci i Ovidi, a més d’obres en llatí de Ramon Llull, Sant Agustí i l’Abat Oliba.
Com a escriptor i poeta, va formar part de la generació del 70 i va participar en la fundació de les col·leccions de poesia Llibres del Mall i Ausiàs March, en les quals va publicar els seus primers llibres de versos.
Entre els seus llibres de poesia publicats figuren Temps de tempesta”, “Encalçar el vent”, “Dura clau secreta”, “D’ara i de sempre” i “Cobles devotes”, i va escriure també la novel·la “El Perdut i el seu mirall”, el llibre de crítica literària “Lletres d’enguany i d’antany” o l’assaig “Estudis de literatura catalana moderna i altres assaigs”, entre moltes altres obres.
L’escriptor Antoni Pladevall lamenta la seva mort en una piulada i recorda que era un “poeta delicat, traductor brillant i exhumador profund de la vida i l’obra de Carles Riba”. “La contribució extensa i rigorosa de Jaume Medina a l’estudi i la difusió de la tradició clàssica a Catalunya amb voluntat de servei al país s’assembla molt a un miracle”, manté Pladevall.