L’esperit del MNAC en un còmic
La mirada històrica de l’obra és contemporània
Totes les parts que estan implicades en l’edició de la novel·la gràfica El Museu estan d’acord. “No es tracta d’una guia del MNAC, sinó que és una obra més del museu.” Ho diu el director de MNAC, Pepe Serra; el coordinador editorial de Norma, que ha publicat el llibre, Luis Martínez, i els autors: el guionista Jordi Carrión i el dibuixant Sagar. “El Museu és un llibre que es podria llegir en un museu de l’Argentina o del Regne Unit, perquè va més enllà de fer un recorregut visual de les obres”, explica Carrión. Per la seva banda, Sagar explica: “No hem volgut només un llibre il·lustrat, sinó que tingués una narrativa pròpia de còmic”, diu.
El llibre es divideix en quatre apartats convencionals: romànic, gòtic, renaixement i barroc, i modern. Però dins de cada secció s’hi encabeixen apartats que obren finestres a multituds de reflexions que permeten al lector pensar sobre el paper dels museus més enllà de les especificitats del MNAC.
Així, a més de relats de còmic sobre Verdaguer, descobridor del món de les muntanyes i terra endins de Catalunya que derivaria en la redescoberta del romànic, s’incorporen relats actuals com el de Vargas, que havia estat el cap de seguretat del MNAC, o el d’un grup d’estudiants.