Cultura

Un 40% per al cine català

'El orfanato' i 'Rec' arrasen a la taquilla estatal en un fenomen inèdit fins ara per al sector cinematogràfic del país

El orfanato i Rec, dues produccions catalanes, encapçalen el rànquing de pel·lícules espanyoles amb més taquilla del 2007. A més, durant 12 setmanes seguides hi ha hagut un dels dos films entre els tres primers del rànquing setmanal. "No s'havia donat mai aquesta situació", afirma Julio Fernández, president de Filmax, la productora de Rec.

A data d'ahir, El orfanato portava 23,57 milions d'euros recaptats i ha estat vista per més de 4 milions d'espectadors. Ja ocupa el segon lloc del rànquing de films més comercials de la història del cinema espanyol, només per darrere de Los otros.
Més discretament, però amb una energia comparable als crits que provoca a les projeccions, Rec ha superat el milió d'espectadors i suma 5,94 milions d'euros de taquilla, quan només fa 17 dies que s'ha estrenat (El orfanato, fa dos mesos). Quan falten tres setmanes per acabar l'any, totes dues juntes s'emporten un 40 % de la taquilla del cinema espanyol del 2007, que se situa al voltant dels 74 milions d'euros (el 32% El orfanato i el 8% Rec) .

Revolució catalana
Julio Fernández destaca que Filmax acabarà l'any amb tres o quatre films entre els deu més taquillers del cinema espanyol. No creu que els èxits de la seva empresa o d'El orfanato siguin fenòmens puntuals: "Hem revolucionat la indústria cinematogràfica espanyola des de Catalunya. Hem apostat pel cinema d'entreteniment, i hem lluitat amb les mateixes armes que els americans, amb el cinema fantàstic i de terror, thrillers... Necessitem que la gent jove accepti que el cinema espanyol entreté". I conclou, amb optimisme: "No és puntual, és una dinàmica que en els pròxims cinc anys serà imparable!".

Un planter "meravellós"
Joaquín Padró, soci productor amb Mar Targarona d'El orfanato a través de l'empresa Rodar y Rodar, opina que "el planter de Catalunya és meravellós", i destaca sobretot l'escola de cinema ESCAC. "Al cinema català -afirma- està apareixent gent jove i valenta amb més inquietud per comunicar-se, per connectar amb el públic, que en altres llocs d'Espanya". Són cineastes que no s'interessen per "un cine d'autor que es mira el melic", sinó amb vocació comercial, que "han estat influenciats per gent com Spielberg o George Lucas". Aquesta gent jove permetrà a la indústria catalana posicionar-se "al lloc que li pertoca", segons va dir la seva sòcia, Mar Targarona, a La Nit del Cinema Català, en què El orfanato va rebre set premis.

Padró destaca que una de les claus de l'èxit d'El orfanato és que "atreu la gent jove, però també hi ha moltes mares de 30 i 40 i tants anys que s'identifiquen amb la protagonista". El 28 de desembre s'estrena als EUA amb 1.000 còpies i ja s'ha venut a 42 països.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.