Cultura

Les set caixes de 'papers de Salamanca' ja són a Catalunya

Les set caixes dels papers de Salamanca propietat de la Generalitat que es van quedar a l'Arxiu General de la Guerra Civil al gener del 2006 ja han arribat aquest divendres a l'arxiu de Sant Cugat, després de l'acord a la Comissió Mixta, una vegada esvaïts els dubtes que tenia el ministeri de Cultura sobre la propietat dels documents.

La majoria dels documents, que la Generalitat ensenyarà a través dels mitjans de comunicació, contenen informació relativa al Jutjat d'Instrucció d'Igualada i també hi ha diversos expedients del Jutjat d'Instrucció de Vilafranca del Penedès, del Consell de l'Escola Unificada i del Servei de Presons de la Generalitat de Catalunya.

La Comissió de la Dignitat "no està satisfeta" pel procés de retorn de les set caixes de papers de Salamanca. Per la Comissió, s'ha incomplert una llei del 2005 que obliga a retornar els 507 lligalls de la Generalitat identificats abans del dia 2 de març de 2005. Considera que és "una nova humiliació pel poble català".
La Comissió considera que el govern espanyol "no ha volgut crear un clima per superar el franquisme" i que, enlloc de resoldre amistosament un vell conflicte, el ministeri de Cultura ha perdut "una magnífica oportunitat de restituir i honorar les víctimes del franquisme". A més, a acusat al govern espanyol de "deixar-se arrossegar per la por a la reacció de la dreta nostàlgica i l'interès electoralista".

Després d'aquest episodi i davant el retorn dels dos milions de documents que falten, la Comissió demana al govern espanyol que actuï "amb eficàcia i de forma ràpida" i "no torni a aturar" els treballs dels tècnics que han de copiar tots els documents abans de la seva devolució a Catalunya.

Els documents van ser retinguts per primera vegada el 1939 i per segon cop el 2006, quan havien de tornar juntament amb el primer enviament de documentació que el govern espanyol retornava a Catalunya.

Protestes des de Salamanca
El portaveu de l'Ajuntament de Salamanca, Fernando Rodríguez, ha dit aquest divendres que la sortida de les set caixes de l'Arxiu General de la Guerra Civil cap a Catalunya s'ha fet de forma ''vergonyosa i clandestina, en una actuació que deshonraria qualsevol govern decent''. Rodríguez ha dit que el trasllat va començar dijous a les quatre de la tarda i que un vehicle oficial va aparcar al carrer El Expolio ''sense avisar l'Ajuntament, sense demanar l'obligatòria autorització per la càrrega i descàrrega'' i ''sense fer la comunicació prèvia a la Junta de Castella i Lleó'', tal com estableix la Llei d'arxius d'aquesta comunitat.

Davant d'aquesta situació, el portaveu municipal ha denunciat que ''en la primera sortida de documents de l'Arxiu cap a Catalunya, com a pagament dels favors dels nacionalistes catalans al govern socialista, l'executiu va fer una demostració de força absolutament innecessària i humiliant per a Salamanca'' i que, ''en aquesta ocasió, el mode en que s'ha fet, és encara pitjor''.

Rodríguez ha reiterat que el govern espanyol va actuar ''d'amagat, sense respectar la normativa vigent, la tarda abans que els jutjats i tribunals entrin en un període inhàbil per a les actuacions judicials''.

El consistori salmantí recorrerà davant de l'Audiència Nacional la decisió d'entregar les altres set caixes, ja que defensa que ''mai no van pertànyer a la Generalitat'', i sol•licitarà que s'habilitin els dies d'agost als jutjats per a aquests efectes.

Denúncia a la UNESCO
D'altra banda, l'Ajuntament ha anunciat també que presentarà una denúncia davant la UNESCO ''pel mode indegut de traslladar els documents, patrimoni comú de tots els espanyols'', de l'Arxiu de Salamanca a Sant Cugat del Vallès.

Rodríguez ha indicat que el Ministeri de Cultura va traslladar les set caixes que van quedar pendents de la primera remesa de 2006 en un ''vehicle particular sense adoptar mesures de seguretat per garantir la integritat dels documents''.

El consistori elevarà una denúncia davant la UNESCO ''com a òrgan garant del patrimoni mundial'. Aquesta mesura se suma no només a la de recórrer a l'Audiència Nacional sinó també a la de sol·licitar la convocatòria ''urgent del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.