art
Portugal exposa obres de la catedral de Barcelona que ‘viatgen’ per primer cop
El Museu Nacional d’Art Antic de Portugal exposa fins a l’estiu una important mostra de l’art gòtic català, que té una trentena d’obres de la catedral de Barcelona i del Museu Diocesà. La selecció s’ha fet expressament per al museu portuguès, situat a Lisboa. Són obres que expliquen les relacions històriques entre Catalunya i Portugal i en alguns casos és la primera vegada que surten de la capital del Principat, en un viatge per “promoure el gòtic català a escala internacional”, com destaca a l’ACN la comissària de la mostra, Helena Alonso, juntament amb Òscar Carrascosa. Una peça amb alt valor històric de l’exposició és l’espasa de Pere el Conestable de Portugal, que va ser comte de Barcelona al segle XV, i per qui la Generalitat va prendre partit en un greu conflicte dinàstic que va acabar amb guerra al país. En concret, Pere va ser un príncep portuguès que va ser rei d’Aragó i comte de Barcelona entre el 1464 i el 1466, durant la guerra civil contra Joan II d’Aragó. El seu regnat com a Pere IV només va durar dos anys, ja que va morir de tuberculosi a Granollers dos anys després de ser nomenat, però el seu llegat és notable: va ser un gran promotor de les arts.
L’espasa de Pere és l’obra més rellevant, dins d’un seguit de peces d’orfebreria i talles d’alt valor artístic i cultural. De fet, és la primera vegada que surt fora de Barcelona. La peça és de Joan de Florentí i, normalment, està exposada a la sala capitular de la catedral.
La mostra, titulada Barcelona gòtica. Obres del Museu Diocesà i la catedral de Barcelona, es va inaugurar el 20 d’abril a Lisboa i disposa de pintures de noms fonamentals del gòtic català com ara Ramon Destorrents, Jaume Huguet, Bernat Martorell, Jaume Serra i Ferrer Bassa. Projecta la qualitat artística i explica les connexions entre Barcelona i Lisboa, Portugal i Catalunya, que en termes polítics tindrien destins força diferent.