Neix ‘Això al poble no li agradarà’, el festival d’arts vives de les comarques gironines
L’edició zero del festival tindrà lloc de l’1 al 4 de juny a Olot, Mieres, Porqueres, Banyoles, Girona. Celrà, Lloret de Mar, la Jonquera i Figueres, amb 11 propostes artístiques per apropar la creació contemporània a tothom
El nom va néixer d’una broma interna de la “companyia rural del teatre contemporani” Monte Isla, quan van proposar un dels seus muntatges per a la festa major del poble i ells mateixos van fer la reflexió que “això al poble no li agradarà”, amb la típica prevenció de molts creadors actuals davant l’anomenat gran públic. I realment, aquella vegada no va ser així: al “poble” no només li va agradar l’espectacle, sinó que va participar activament en el debat posterior. Però la frase va fer fortuna i ha estat adoptada per batejar el nou festival d’arts vives de les comarques gironines Això al poble no li agradarà –jugant gràficament amb el no ratllat–, en què hi ha implicats espais i programadors, en realitat majoritàriament programadores, d’arreu de les comarques gironines, que aposten per apropar la creació contemporània a tothom. L’edició zero del festival, que tindrà lloc de l’1 al 4 de juny a Olot, Mieres, Porqueres, Banyoles, Girona. Celrà, Lloret de Mar, la Jonquera i Figueres, s’ha presentat aquest matí al Modern de Girona, amb la presència de les programadores i de representants municipals d’aquestes i altres localitats –la xarxa es vol ampliar en futures edicions– en un ambient molt amistós, gairebé festiu, com correspon al bateig d’una nova criatura que neix amb ganes de consolidar, en forma de festival, el treball en xarxa i les bones relacions preexistents entre bona part dels equipaments i agents artístics implicats en el projecte.
En total, onze propostes artístiques ocuparan durant aquells quatre dies els espais d’Olot Cultura, l’Espai Nyamnyam de Mieres, el Centre Cívic de Porqueres, Cultura Banyoles, el Teatre Municipal de Girona, Celrà Fàbrica d’Arts, el Teatre de Lloret de Mar, La Jonquera Cultura i Figueres a Escena.
Alguns dels espectacles i propostes programades són Donde empieza el bosque acaba el pueblo, de Monte Isla, el dia 1 a Olot; Restart Party, el dia 2 a Porqueres; Inert?, de Nyamnyam, el 2 a Banyoles; Rue, de Volmir Cordeiro, el 3 a Girona; Orelles, de Marga Socias & Els Mals Endreços, el 3 a Celrà; Noves espiritualitats per a persones atees, d’Atzucac, el 3 a Lloret; Noche cañón, de la Societat Doctor Alonso, el 4 a Figueres, i Hablar con las plantas para llegar a un paisaje, d’Artistas Salsichas, també el diumenge 4 a la zona dels búnquers Els Querols de la Jonquera. A més, el dimecres 31 de maig tindrà lloc una conferència de Blanca Callén al Bòlit del Pou Rodó (Què fem entre les coses? Apunts sobre nous materialismes) i el divendres 2 tindrà lloc a l’Espai Nyamnyam de Mieres la Jornada sobre pràctiques contextuals, plantejada com un espai de treball i investigació.
Abonament
El festival posa a la venda un abonament perquè qualsevol persona pugui viure l’experiència completament immersiva a un preu de 50 euros (abonaments limitats). L’abonament inclou entrades pels 6 espectacles de pagament, diversos desplaçaments amb autobús que estan marcats a la graella, dinar (paella comunitària a L’Animal a l’Esquena de Celrà) i un pack de marxandatge. El festival també promou el desplaçament en transport públic (sempre que sigui possible) i l’allotjament al territori.
Com a peça extra, Això al poble no li agradarà acaba el dissabte 10 de juny a la nit amb Astres: Mapping estel·lar del col·lectiu d’artistes Playmodes a l’Observatori de Batet de la Serra d’Olot.
El festival té també el suport de diversos agents del territori com ara El Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona; El Canal, Centre de creació d’arts escèniques de Salt-Girona, i L’Animal a l’Esquena, de Celrà, a més del suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Tots sumant perquè, en definitiva, al poble li agradi aquesta proposta amb un gran potencial.