patrimoni
El Museu d’Urgell torna a exhibir el retaule gòtic de Sant Bartomeu de Cubells
La creació en relleu sobre pedra es mostra en un espai provisional fins que acabin les obres d’ampliació del museu
Obra del 1390 del mestre d’Albesa va ser creat a Lleida amb pedra de les Garrigues
El Museu Diocesà d’Urgell torna a exhibir el retaule gòtic de pedra de Sant Bartomeu de Cubells, a la Noguera, que ha estat restaurat durant els darrers dos mesos. Arran de les obres de museïtzació de la Capella de la Pietat d’aquest museu de la Seu d’Urgell, el retaule estava desmuntat i emmagatzemat des de l’any 2017 i els darrers dos mesos ha estat restaurat als tallers del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, que ha finançat el 40% de l’actuació segons informa ACN.
El retaule s’exposava a la Capella de la Pietat des dels anys 80 però ara s’ha traslladat a una altre emplaçament, provisional fins que finalitzin les obres d’ampliació del museu. El director del Museu Diocesà d’Urgell, Josep Maria Mauri, ha explicat que l’actuació promoguda pel museu amb el suport del departament de Cultura forma part del procés de restauració de diverses peces de l’equipament, un procés iniciat fa una dècada.
El retaule s’atribueix al mestre d’Albesa i està datat al voltant del 1390 i representa el martiri de Sant Bartomeu. L’especialista en art medieval català, Francesca Español, ha explicat que l’obra va ser realitzada a Lleida tenint en compte l’experiència que hi havia al segle XIV per utilitzar i traslladar el material des de les pedreres de les Garrigues.
Els restauradors han pogut recuperar la policromia original de la talla de pedra perquè, com explica la directora del centre de restauració, Mireia Mestre, el retaule no s’havia repintat mai tot i que ha estat muntat i desmuntat al llarg de la seva història. Pere Rovira, el responsable de la restauració, ha destacat la dificultat de treballar amb peces pesants, alguna de més de cent quilos.