Troben set tombes romanes durant les obres de Via Laietana
Apareixen també dues dels segles VI i VII al voltant de la plaça Antoni Maura
Ja s’havien localitzat dues tombes més el passat mes de febrer
Set tombes d’època romana i dues de tardoantigues han estat localitzades durant les obres que s’estan fent a la Via Laietana de Barcelona, en concret al voltant de la zona de la plaça Antoni Maura. Les noves tombes se sumen a les dues localitzades a la mateixa zona, a l’altre costat de carrer, el passat febrer i que van ser documentades, estudiades i emmagatzemades a les instal·lacions que l’ICUB té a la Zona Franca per a la seva conservació. L’arqueòleg i director de les intervencions arqueològiques a Via Laietana, Joan Garriga, ha recordat en declaracions a l’ACN que en aquesta zona han aparegut gran quantitat d’estructures i restes de diferents èpoques. Primer van trobar diferents paviments del segle XIX, murs medievals i després les restes de tombes romanes, dels segles IV i V, i de tardoantigues, dels segles VI i VII.
Garriga ha explicat que les tardoantigues es troben en un estat “prou bo”, però les romanes estan bastant degradades perquè “els murs medievals les han retallat”.
A banda dels murs, ha aparegut un pou dels segles XVIII i XIX, una pilastra, forats de pal, alguns paviments de rajoles, totxanes o morter de calç, una llosa ceràmica que tapava una olla, retalls informes i tres sitges dels segles IX i X.
Garriga ha assenyalat que és normal haver trobat tombes en aquest espai perquè hi havia un edifici funerari, on hi havia enterrat un personatge que tenia rellevància per a la ciutat. “Es va fer un edifici per enterrar aquesta persona i la resta de la població va voler ser enterrada al voltant d’aquest personatge i aquestes són les tombes que estem excavant ara”.
Lexcavació d’aquest espai no impedeix desenvolupament dels treballs de reurbanització de la Via Laietana, segons han garantit des de l’Ajuntament de Barcelona.