La Guerra Civil, narrada a les biblioteques
L’actriu Assumpta Mercader explica en un espectacle diversos episodis del conflicte bèl·lic testimoniats per mitjà d’objectes
Evoca la batalla de l’Ebre amb un projecte de foment de la lectura per a infants
Les biblioteques no són només una porta d’entrada a la lectura, sinó també a la memòria. La narradora de Malgrat de Mar Assumpta Mercader protagonitza una gira per les biblioteques de la demarcació de Barcelona amb l’espectacle Una llauna rovellada, que explica, per mitjà de diversos objectes, diferents episodis de la Guerra Civil. Una llamborda Stolperstin –cedida pel Memorial Democràtic–, una llauna trobada en una trinxera de la batalla de l’Ebre, una ploma, un filferro puat, una mantellina i fotografies antigues serveixen a Mercader per evocar vivències reals de joves de la Lleva del Biberó o per contextualitzar com vivien les dones que van quedar a la rereguarda.
Sense anar més lluny, rememora una iniciativa del fotògraf Ricard Solà de Llagostera. “Feia una cosa molt bonica: quan hi havia dones que perdien el xicot a la guerra i s’adonaven que no tenien fotos plegats, ell n’ajuntava dues i creava, molt abans del Photoshop, una fotografia que semblava que se l’haguessin fet junts”, recorda Mercader.
La iniciativa empeny molts dels assistents a acostar-se a l’actriu per compartir-hi els testimonis vitals d’aquells fets. “Quan acabo, la gent em ve a explicar històries a mi, sobretot gent gran que té records personals. Això em dona material, puc incorporar detalls al muntatge”, assegura la narradora.
Una llauna rovellada es podrà veure pròximament a la biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona (dimecres), al Biblio@teneu de Sant Fost de Campsentelles (19 de juny) i a la biblioteca Central de Terrassa (21 de juny).
L’espectacle té origen en una col·laboració amb el Memorial que va néixer coincidint amb una commemoració de l’enfonsament del vaixell Ciudad de Barcelona, torpedinat davant la costa de Malgrat, però més tard es va independitzar i ha agafat volada a les biblioteques. També s’ha pogut veure en diversos instituts de secundària.
Però no és l’única proposta de Mercader relacionada amb la memòria democràtica. Acaba de tornar d’una altra gira per les Terres de l’Ebre en el marc d’una proposta del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) i la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, titulada Batalla per la memòria, llegir per recordar. Es tracta de fomentar la lectura sobre memòria, cultura de la pau i valors democràtics entre els infants, amb la narració de contes i la literatura com a eix vertebrador. Ja és la segona temporada que hi té lloc.
Assumpta Mercader explica i interpreta contes i recupera rondalles i llegendes en diversos espectacles per a adults i públic infantil. També ha publicat relats per a lectors de deu anys i reculls de contes. L’any 1995 va crear, juntament amb Lídia Massó, la companyia L’Espina de la Sardina. També ha treballat com a titellaire en el programa de Televisió Espanyola Los Lunnis.