Música

Música

Joves, i amb coses a dir

Miss Raisa, DJ Trapella, DJ Nàtura i Aleesha, quatre representants d’una jove generació d’artistes de música urbana, coincideixen aquest cap de setmana al Share Festival de Barcelona

“La nostra és una generació capaç de parlar obertament de les emocions, que és una cosa que, en les anteriors, no passava”, asseguren

Miss Raisa, DJ Nàtura, DJ Trapella i Aleesha són quatre dones artistes que, entre avui i demà, actuaran al Share Festival del Parc del Fòrum junt amb grans ídols actuals de les músiques urbanes com ara Quevedo, Dellafuente o Bizarrap.

Miss Raisa, àlies d’Imane Raisale, és una rapera barcelonina d’origen marroquí que canta i escriu sobre feminisme i antiracisme i que, l’estiu passat, va arribar a necessitar fins i tot protecció policial quan va decidir treure’s el vel. “Hi havia qui em deia que era una vergonya per a l’islam i qui, en canvi, em deia que me n’anés al meu país per ves a saber què”, explicava aleshores. “Un pas en fals... i et costa la salut mental!”. Raisa té centenars de milers de seguidors a les xarxes socials i és un referent cada vegada tingut més en compte per joves catalanes que, com ella, busquen construir-se una identitat entre dues cultures. “La meva mare!”, respon sense rumiar-ho gaire quan li demanem que ens esmenti un referent. “Com tantes dones immigrants ha tingut una vida dura i ha tret forces de llocs inimaginables perquè la família tirés endavant.”

DJ Trapella, per la seva banda, ha deixat petjada amb els seus plats en uns quants festivals gràcies a sessions dinàmiques i refrescants. Feminista, lluitadora i obertament LGBTQ+, ha voltat per tot el món com a DJ del grup Tribade i prové, com reivindica en un tatuatge i ens recorda amb un somriure, del “Maresme lliure i tropical”. Es “passen bolos”, quan quadrar calendaris se’ls fa impossible, amb una altra punxadiscos en auge a Catalunya: DJ Nàtura, acompanyant de raperes com ara Santa Salut i Montserrap i amb un control als plats de gèneres urbans que són la metxa per encendre les festes. Finalment, Aleesha, la quarta de les joves, és una jove d’Eivissa amb arrels britàniques i d’Indonèsia, ja ha passat pels escenaris del Primavera Sound i el Sónar, i se li percep un treball curós per la imatge. “Més enllà de la música m’agrada expressar-me també amb la roba que porto o la forma amb què em pinto les ungles, sí, però això no treu que, a les dones, en aquest aspecte, se’ns exigeixi moltíssim més que als homes, que si pugen a l’escenari amb samarreta i texans, a diferència nostra, se’ls dirà que estan guapíssims”, explica.

Són, totes quatre, nascudes en la dècada dels anys noranta i, quan els demanem què caracteritza la seva generació, no els falten paraules. “Frustració, indignació, precarietat... En relativament pocs anys de vida ja hem viscut unes quantes crisis”, exposa Trapella. “Tenim la sensació que hi ha coses, com ara tenir una feina digna, que abans eren més fàcils”, hi afegeix Nàtura. No es refreguen en el pessimisme, però. “Crec que la nostra generació té la capacitat de rebel·lar-se davant coses que no li agraden”, assegura Raisa. “I comunicar-les, com és el nostre cas, des d’un àmbit artístic. Amb el temps ens hem anat adonant que les coses no cal que siguin com ens les han inculcades, sinó que podem fer també el nostre camí amb les coses que ens fan felices. Som una generació valenta i inconformista”. “Sovint se’ns diu que som d’una generació de vidre i que ens queixem de tot, però jo també crec que som inconformistes”, hi afegeix, per la seva banda, Trapella. “Simplement no estem d’acord en allò que està preestablert, i mirem de canviar-ho”. Nàtura, sobre aquest tema, hi afegeix: “Sí que la nostra és una generació capaç de parlar obertament de les emocions, que és una cosa que, en segles anteriors, no passava. I, com que ho fem, molta gent ja ens encasella en aquesta generació de vidre. Hem après que les coses, si no les exterioritzes, se’t van menjant per dins...”.

La música, és clar, va erigir-se, ja de ben petites, en l’eina per dir tot allò que els calia dir. “La música sempre ha fet en mi la funció de psicòleg”, afirma Aleesha. “Recordo, de petita, que hi havia coses que, si no era a través de la música, no les hauria parlat amb ningú...”. “Jo era una nena molt tímida i de seguida em vaig posar a escriure cançons i poesia”, hi afegeix, finalment, Raisa. “Des d’un primer moment la música em va ajudar a canalitzar emocions que no sabia com definir”. DJ Nàtura, al Share, actuarà avui junt amb altres noms en auge de les músiques urbanes a Catalunya, com és el cas de la maresmenca Mushkaa, i DJ Traella, Aleesha i Raisa ho faran en la jornada de demà, en què també actuarà Morad. “A veure si d’ell se’n parla no només quan el detenen!”, reivindica Trapella.

21
artistes
actuaran avui i demà al Share Festival, en la seva primera edició al Parc del Fòrum. Quevedo, Dellafuente o Bizarrap, nous ídols juvenils, són altres artistes que hi desfilaran. L’organització hi espera 15.000 espectadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.