Cultura

A la venda 'L'últim patriarca', novel·la guanyadora del premi Ramon Llull 2008

Aquest dimarts surt a la venda la novel·la L'últim patriarca, amb la qual Najat El Hachmi (Nador, Marroc, 1979) va guanyar el XXVIII Premi dels Lletres Catalanes Ramon Llull 2008 per unanimitat del jurat. El premi es va fallar el 31 de gener a Andorra la Vella.

A L'últim patriarca l'autora narra els enfrontaments entre un immigrant marroquí i la seva filla adolescent per les seves diferents maneres de concebre i integrar-se en la realitat que els envolta a Catalunya.

Segons va explicar El Hachmi el dia que va guanyar el premi, l'obra reflecteix els "contrastos" entre pare i filla que es veuen "amplificats" pel canvi cultural que han patit al passar de viure al Marroc a fer-ho en una capital comarcal catalana. La filla no només "s'ha d'enfrontar" al seu pare (que té "un pes específic" en la seva vida), sinó que intenta trobar la seva "llibertat personal" i el seu "lloc en el món".

El protagonista, Mimoun Driouch, és un immigrant marroquí que va passar de ser paleta a petit constructor en una capital de comarca i que, després de distanciar-se durant anys de la seva família, demana el reagrupament familiar per viure amb la seva dona i fills a Catalunya. La seva "doble moral" la pateix la seva filla (el nom de la qual no se cita en cap moment) quan arriba a l'adolescència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.