Arts escèniques

El circ contemporani pren protagonisme en el Grec

Gravity and Other Myths, reputada companyia australiana, obrirà el 29 de juny la programació d’aquesta especialitat dins el festival

El circ contemporani pren protagonisme en el Grec Festival en una edició, la d’enguany, en què els espectadors podran formar part del ramat guiat per Quim Girón, veure trapezistes de 78 anys dirigits per Leandro Mendoza i moure els més 400 músculs que provoca el riure amb la companyia Escarlata, entre moltes altres experiències. Així ho ha apuntat aquest dijous Francesc Casadesus, director del Grec, que s’inaugura el proper 29 de juny amb Gravity and Other Myths, una de les companyies australianes de circ contemporani amb millor reputació, segons recull una informació d’Efe.

Els artistes locals també hi seran molt presents i obrirà foc Leandro Mendoza el 6 de juliol a Sant Andreu Teatre, amb Vetus Venustas, un espectacle que reuneix sobre l’escenari artistes d’edat avançada amb artistes joves, per provocar “un xoc generacional, que també genera complicitats”, segons Mendoza. El director artístic d’aquest muntatge ha afegit que l’obra és “una peça de teatre circ documental”, perquè hi ha tècniques de circ, dramatúrgia teatral i repàs documental a la història del circ a partir de les vivències dels artistes de més edat. “Els temes de l’envelliment i l’edatisme hi són presents, però també els problemes dels joves, la maternitat i el racisme”, ha aclarit.

També el 6 de juliol, a la plaça Margarida Xirgu, davant del Teatre Lliure, Quim Girón, un dels més destacats artistes catalanes de circ contemporani, proposarà als espectadors que es deixin portar com un ramat, en un recorregut inesperat, en el que el públic serà l’encarregat de la música de l’espectacle. Es tracta d’un muntatge que “parla de l’instint gregari dels humans i on hi ha molta comunitat, molta escolta de grup i molta tribu”, segons el seu autor.

Una mica més tard, el 10 de juliol, Clara Poch estrenarà al Mercat de les Flors Lady Panda, una sugerent obra, que gira al voltant d’un pèndol gegant. “Hi ha acrobàcia i aeris, però no és tècnica clàssica de circ -ha puntualitzat la creadora-, sinó que és més important l’element coreogràfic i les idees metafòriques sobre el moviment pendular, els canvis i les evolucions”.

La companyia Escarlata, per part seva, portarà al Grec una proposta que “no pretén fer riure, com a obres anteriors, sinó parlar del riure”, segons Jordi Aspa. “És la destil·lació de dos anys de recerca sobre el riure, que ha donat com a resultat un acte poètic a partir d’objectes aparentment bàsics”, ha afegit. Segons Aspa, “el riure és una cosa que sacseja el cos, que no saps d’on ve i que mou més de 400 músculs del cos. Pot ser guaridora, però també pot ser perillosa”.

La mostra de teatre contemporani català que proposa aquest any el Grec es tancarà amb Joan Català, que el 23 i 24 de juliol representarà a la Fundació Joan Miró Idiòfona, un diàleg entre els espectadors i la matèria, a través d’un farcell de tubs metàl·lics que s’acabaran convertint en una gran titella



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.