Cultura

La Plataforma per la Unitat del Diocesà diu que només es poden donar 30 obres a Aragó

Art sacre

La Plataforma Cívica per la Unitat del Museu de Lleida ha insistit avui, després de saber que el jutge s'ha declarat competent per decidir sobre el litigi per l'art sacre, que només poden lliurar-se a Aragó les 30 peces que té Lleida en dipòsit i que pertanyen a la diòcesi de Barbastre.

Les 83 obres d'art restants que es troben al Museu Diocesà de Lleida i que també reclama Aragó, són les que el jutge de Lleida haurà de decidir a quina de les dues diòcesis pertanyen.

El portaveu de la plataforma i president de l'Associació d'Amics de la Seu Vella, Joan Ramón González, ha explicat avui en aquest sentit que estan molt contents que el jutge hagi establert que el litigi es pot resoldre a través de la jurisdicció civil.

L'Associació Amics del Diocesà de Lleida va ser una de les setze entitats que formen part de la Plataforma per la Unitat del Museu, que va presentar una demanda civil reclamant que un jutge estableixi si el bisbat lleidatà és el legítim propietari de les obres en litigi a causa de la seva possessió pacífica i continuada en el temps.

D'altra banda, quant a la designació del nou bisbe de Lleida, Joan Piris, González ha indicat que, encara que aquest ja ha mostrat la seva voluntat de respectar l'acord eclesial per al lliurament de les obres a Aragó, la plataforma confia que segueixi la línia de defensa del patrimoni de la diòcesi lleidatana que va iniciar el seu antecessor, Francesc Xavier Ciuraneta.

"Li donarem els cent dies de gràcia, a veure com respira, confiant que com Ciuraneta també va ser bisbe de Menorca i després de Lleida, segueixi els seus passos en tot i defensi la col·lecció igual de bé que ho va fer ell", ha dit González.

La plataforma ha anunciat també que quan el nou bisbe prengui possessió del seu càrrec, a final de setembre, sol·licitaran una audiència amb ell amb l'objectiu d'intercanviar impressions i, depenent de la postura que adopti, oferir-li la seva ajuda.

Protesta
Finalment, la plataforma ha fet una crida a les entitats cíviques de la ciutat i a la ciutadania perquè se sumin a la manifestació en defensa de la unitat del museu que han convocat per dimecres que ve, dia 23.

La jornada s'iniciarà amb una concentració davant el Palau del Bisbat de Lleida, des de la qual es començarà una marxa lenta cap a la seu del Museu Diocesà, on realitzaran uns parlaments l'historiador Francesc Fité; el president de l'entitat Església Plural, Josep Torrens, i la portaveu de la plataforma Marta Canales llegirà un manifest.

Els organitzadors preveuen un miler de participants en la manifestació, que tindrà com a lema Museu de Lleida, et volem sencer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.