Arts escèniques

FESTIVAL GREC

Lluís Homar: “Es veurà què passa al darrere”

El director de Cheek by Jowl, Declan Donellan, era reticent a representar la seva versió de La vida es sueño a l’aire lliure. Finalment, el van convèncer deixant només el públic frontal. El director, que viatja habitualment a seguir les seves produccions, no s’ha pogut desplaçar ara a Barcelona, però, per raons mèdiques. El director de la Compañía Nacional de Teatro Clàsico, Lluís Homar, deia, fa uns dies, que si ho veiés se n’enamoraria. I és que el format de grada del públic permetrà, únicament avui i demà al Teatre Grec de Barcelona, “que les files del darrere puguin veure el joc de portes del darrere”, una coreografia mil·limetrada que no es pot veure en una sala convencional.

Donellan és un director cobejat per molts teatres. Perquè serveix el teatre clàssic (és un especialista en Shakespeare) mantenint ben fresc l’aspecte popular de fa 400 anys. També passa en aquest text de Calderón de la Barca: en aquest cas, ho disfressa de reality televisiu.

La dificultat ha estat que el vers de Calderón de la Barca no és lliure com el de Shakespeare i ha calgut reaprendre a respirar les rèpliques per donar-hi frescor. L’èxit de taquilla d’aquest muntatge (exhaurint localitats en la temporada a Madrid) és evident. Ara, es tindrà el mèrit de programar aquest Calderón de la Barca en castellà, per primer cop a Anglaterra (fa uns anys, Calixto Bieito en va fer una producció traduïda amb actors anglesos). Aquesta producció, gràcies al segell de Donellan, té garantida una gira internacional molt més àmplia de l’habitual.

Lluís Homar segueix de prop l’actualitat del Teatre Lliure, que ell ha dirigit i que va suposar el seu bressol professional. Entén que el Lliure ha de mantenir la seva identitat dins del teatre de text, “amb una mirada contemporània” juntament amb la creació contemporània. Per Homar, el Lliure és un teatre de referència i no és fàcil aplicar-hi canvis radicals. Treballs com ara Yerma i Tots eren fills meus han demostrat que hi ha públic interessat en el Lliure de Fabià Puigserver. I el Lliure necessita “molta gent que se’l senti seu, alhora que és de la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia