Cultura

L’últim cafè amb Bassas

Catalunya Ràdio

“Bon dia, són les set”. Per última vegada, Antoni Bassas despertarà avui el país des del micròfon de Catalunya Ràdio. Ha arribat el 18-J, el dia anunciat per acomiadar-se del programa que ha dirigit els últims 14 anys i que ara –després del parèntesi estival amb Pere Mas– deixarà en mans de Neus Bonet. El matí de Catalunya Ràdio s’ha mantingut com a líder d’audiència i les darreres dades de l’Estudi General de Mitjans (EGM) li atribuïen un total de 412.000 oients.

“De moment, no hem fos els ploms”, repetia Bassas en diverses entrevistes just després d’acceptar l’encàrrec de l’emissora. No només no els va fondre sinó que aquell mateix any les dades de l’EGM mostraven un increment d’oients del 23%.

Avui, per diferències insalvables amb la direcció sobre els continguts i l’horaris del programa, tanca el cicle que va començar el 2 de gener del 1995, amb 32 anys, quan va agafar el relleu de Josep Cuní. El que havien de ser sis mesos d’impàs s’ha acabat convertint en 14 anys de compartir cafès.

Dosis d’humor
“Fer anys en un programa és com fer-los a la vida. Un es lleva el dia del seu aniversari i en el fons no ha canviat res. Però si mira enrere, nota els canvis”, explicava Bassas ara fa dos anys en una entrevista a l’AVUI. Un dels canvis amb segell Bassas va ser introduir la dosi d’humor de l’espai Alguna pregunta més?, un projecte que va engegar amb Xavier Bosch i Manel Fuentes, a qui van descobrir per les imitacions de Stòitxkov i el rei. Primer aquest espai s’emetia a mitjanit, però Bassas se’l va endur i l’ha mantingut fins avui, amb un premi Ondas al darrere. Tot a partir de la frase que va popularitzar el cap de premsa del Barça Ricard Maxenchs: “Alguna pregunta més?”.

El programa ha viscut de prop moments com els atemptats de l’11-S a Nova York i el de Madrid de l’11-M, que va propiciar una edició especial fins a les dues de la tarda. Bassas també ha desplaçat l’equip a focus d’actualitat com Euskadi, hores després de l’anunci de la treva d’ETA. I en ocasions especials s’ha emportat els oients de viatge, per exemple, a Berlín pel 60è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial.

Fins a l’Àfrica
Els micròfons del programa han arribat a l’Àfrica per explicar la vida d’un dels països més pobres del món, Moçambic, en un moment en què no hi havia cap urgència informativa. I aquest any ha repetit al Marroc i l’Equador.
De Woody Allen al Dalai-lama i Winnie Mandela, el programa ha entrevistat una llarga llista de personatges destacats, com els presidents Pujol, Maragall, Montilla, González, Aznar i Zapatero. Avui, però, Bassas comparteix l’últim matí a la taula per on han passat col·laboradors com Fabià Estapé, Josep Maria Espinàs, Jordi Solé Tura, Àngels Barceló, Raimon Panikkar, Màrius Serra, Judit Mascó, Oriol Bohigas i els tres tenors, Lluís Foix, Pere Portabella i Francesc Sanuy, entre molts altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.