Cinema

Festival de cinema

Lee Unkrich i Álex de la Iglesia aniran a Sitges

Lee Unkrich, un dels noms clau de Pixar, però també fan entusiasta de La resplandor, al qual ha dedicat un documental, i Álex de la Iglesia, convertit ja en un habitual del certamen, en què presentarà la segona temporada de 30 monedas, seran dos dels convidats del Festival de Sitges, que ahir va avançar el gruix de la programació i alguns convidats de la 56a edició, que se celebrarà entre 5 al 15 d’octubre. Les visites d’artistes nord-americans poden quedar condicionades en cas que la vaga de guionistes i actors de Hollywood s’allargui, segons va reconèixer l’organització del festival. Però ja hi ha una llista de noms rellevants que ja tenen confirmada la presència, com la cineasta Carlota Pereda, que l’any passat va triomfar amb Cerdita i presenta La ermita; Pablo Berger, amb la cinta d’animació Robot dreams; Jessica Hausner, un dels talents més consolidats del cinema europeu, que presenta Club Zero, amb Mia Wasikowska; la primera dona que va dirigir un llargmetratge de zombis, Mary Lambert; l’actriu alemanya Barbara Bouchet, que rebrà el premi Nosferatu, i Lamberto Bava, referent del cinema de gènere fantàstic italià.

Tal com ja es va anunciar fa dos mesos, Paco Plaza tornarà a inaugurar el festival, com ja va fer amb [REC], amb la seva pel·lícula Hermana muerte, un spin-off de Verónica. Ángel Sala, director del festival, va assenyalar que “la representació de produccions catalanes i espanyoles tindrà un pes fonamental a la 56a edició”. També s’hi podran veure la sèrie de Berto Romero El otro lado i el thriller sobrenatural de Tomás Peña Romancero. Cinc anys després de la seva última pel·lícula, el festival rebrà F. Javier Gutiérrez amb La espera.

El Festival Internacional de Cinema Fantàstic oferirà una programació “molt diversa” temàticament i geogràficament, que recollirà les tendències del fantàstic”, segons va explicar Sala. En aquesta edició, el festival es fixarà especialment en pel·lícules dirigides per dones i produccions de països emergents. Pel que fa al fantàstic francès, de l’última edició de Canes arribarà Acide de Just Philippot; The animal kingdom, de Thomas Cailey, protagonitzada per Romain Duris i Adèle Exarchopoulos, i Conann de Bertrand Mandico. Stéphan Castang presentarà Vincent debe morir, sobre un home que descobreix que tothom el vol matar.

Sitges donarà cabuda a cinematografies emergents del gènere, representades per la malaia Tiger stripes, d’Amanda Nell Eu; la pakistanesa In flames, de Zarrar Kahn; la congolesa Omen, del raper Baloji, i la filipina In my mother’s skin, de Kenneth Lim Dagatan. Altres títols rellevants del gènere aquest any i que desembarcaran igualment en el Festival de Sitges seran Late night with the devil, dels neozelandesos Cameron i Colin Carines; Brujería, de Christopher Murray; Pandemonium, de Quarxx; Monolith, de Matt Vesely; The uncle, de David Kapac i Adrija Mardesiç, i Where the devil roams, de John Adams, Zelda Adams i Toby Poser. Pel que fa a l’animació, que tindrà una presència important, enguany, hi haurà Deep sea, de Tian Xiaopeng, i Four souls of coyote, d’Áron Gauder.

Balagueró, al jurat

El jurat oficial tindrà entre els seus membres el director Jaume Balagueró, la guionista Marta Grau i el músic Alfonso de Vilallonga. En l’apartat de publicacions, enguany es presentarà Ciudad pánico, que gira al voltant de la ciutat com a catalitzador del terror, i es veurà reflectida en la pantalla amb la projecció de títols com El almuerzo desnudo. El festival també publica Mistress of fan. Monstruos, criaturas y pesadillas engendrados por ellas, que tracta sobre el llegat femení en la construcció i consolidació d’algunes de les figures i mecanismes clau del cinema de gènere.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.