arqueologia
Trobat un rar temple a l’Assut de Tivenys
El jaciment ibèric de l’Assut de Tivenys continua sent una font de sorpreses per als arqueòlegs prop d’un quart de segle després que hi comencessin les excavacions. La vint-i-quatrena campanya, finalitzada la setmana passada, ha servit per identificar un temple construït fora muralles.
El director dels treballs, Jordi Diloli, ha precisat a l’agència ACN que a Catalunya no existeixen exemples d’un espai de culte com el descobert a l’Assut, fora i no pas dins del recinte. “Segurament, hi feien rituals de purificació abans d’accedir-hi”, especula Diloli.
La seva presència vindria a reforçar la rellevància d’aquest poblat ibèric que domina visualment un considerable tram de l’Ebre. Un equip d’entre deu i setze persones, entre investigadors i estudiants, ha treballat al jaciment liderats pels arqueòlegs del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L’objectiu d’aquesta campanya, més enllà d’aquesta troballa, era delimitar el perímetre exterior del poblat. “Ens quedarà per excavar la part de dins, que poden ser 25 anys més”, bromeja Diloli.
El poblament en aquest turó hauria començat cap al segle VII aC i hauria finalitzat al segle I aC. Després els romans l’haurien reformat parcialment per dotar-lo de funcions militars. El control de la desembocadura de l’Ebre i el seu paper com a corredor de comunicació cap a l’interior de la península li conferien una posició estratègica, tant per al comerç com per al control militar.
El jaciment és propietat de la mateixa URV, que el va comprar el 2010. La campanya d’excavació ha tingut un pressupost de 12.000 euros, aportats per la universitat, el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Tivenys.