CULTURA
L’adeu a Joan Quilis, membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català
Va ser un dels pioners en la gravació del so directe dels grans directors catalans dels setanta i els vuitanta
Joan Quilis i Garcia, un dels grans pioners del cinema català en l’apartat del so de moltes pel·lícules ja històriques, va morir el passat 19 de juliol, segons ha confirmat la família. L’Acadèmia del Cinema Català va triar Quilis com a un dels seus membres d’honor el 2021 després d’una filmografia extraordinària, que inclou gairebé 90 títols entre pel·lícules i documentals. La presidenta de l’acadèmia, Judith Collell, remarca la rellevància de Quilis com a “sonidista” en el cinema del país durant quatre dècades: “Jo mateixa vaig treballar, és un personatge mític,i va ser un dels grans innovadors a l’hora de gravar el so directe de moltes pel·lícules amb un estil propi amb la majoria dels grans directors catalans i de la resta de l’Estat dels últims temps.”
Quilis, llicenciat en enginyeria, es va avançar en el seu temps amb muntatges sonors que incloïen més d’una banda de so. El silenci era una part a la qual donava també una gran rellevància per assolir l’efecte dramàtic que buscava al costat del director en cada escena. Va debutar amb “Fúria española” de Francesc Betriu (1974) però el seu currículum inclou films de Bigas Luna, Antonio Drove, Joaquim Jordà, Francesc Bellmunt, Ventura Pons, Jesús Garay, Jaime Camino, Manuel Huerga, Mar Targarona, Criso Renovell, Manel Balaguer, Josep Maria Forn i Cesc Gay, entre d’altres. També va ser el responsable del so directe en sèries com “La saga dels Rius” (1975), “Desiderio” (1977), “13x13” (1987), “La Mari” (2003) i “Majoria absoluta” (2003).
Va combinar el seu ofici en els rodatges amb la docència en nombroses acadèmies i escoles de cinema com la Pompeu Fabra, l’ESCAC o l’Institut Català de Noves Professions.