llibres
Albertí publica un diccionari de dones empordaneses
L’editora Elisenda Albertí (Barcelona, 1960), que fa anys que recupera la trajectòria de dones destacades de la cultura catalana en diversos volums biogràfics, ha explorat en el seu nou llibre la trajectòria d’unes quantes dones arrelades a l’Empordà, des de monges i reines a mestres, metgesses, aventureres, ballarines, escriptores o pintores. Dones de l’Empordà. Històries femenines des del segle XII fins al XX (Albertí Editor) recupera les vides d’una vintena de personalitats que, en els seus camps respectius i des d’èpoques i condicionants socials molt diversos, van ocupar llocs de poder, com la reina Sibil·la de Fortià o la priora del desaparegut monestir de Santa Margarida de Roses, Garsenda de Canadal; van desenvolupar una carrera creativa, com Víctor Català, Mey Rahola, Mercè Rodoreda o Àngeles Santos, o van ser pioneres en disciplines reticents a admetre l’element femení a les seves files, com la llicenciada en física i química Margarita Wirsing i Bordas o la camionera Laura Bonaset i Moner. “Volem treure de l’anonimat fundadores de monestirs femenins en època medieval, dames nobles errants i sentenciades per bruixeria, com també les que treballaren incansablement per millorar la vida dels altres, les que s’atreviren a reivindicar els drets socials i laborals i les que, simplement, van dedicar la vida a un ofici, malgrat tot”, escriu l’autora en la presentació.
En el seu nou llibre, amb prop d’un centenar d’il·lustracions i fotografies, Elisenda Albertí segueix el model dels altres volums de la mateixa col·lecció (Dames, reines, abadesses, Dones de Barcelona o Dones viatgeres), amb un capítol dedicat a ressenyar la biografia de cada una de les personalitats escollides, fent atenció als seus mèrits singulars.
Les empordaneses que consten en el volum, a banda de les esmentades, són Magdalena Duch, la sindicalista Isabel Vila i Pujol, la llevadora M. Carme Bastons i Figueres, la ballarina Àurea de Sarrà, les mestres Aurora i Lluïsa Duran i Cama, la pianista represaliada Camil·la Lloret i Altafulla, la germana del pintor Anna Maria Dalí i Domènech, la metgessa rural Francesca Casaponsa i Suñol, les escriptores Maria dels Àngels i Montserrat Vayreda, i la poeta Quima Jaume i Carbó.