Audiovisual i patrimoni
L’aposta per potenciar localitzacions de rodatges
Els dracs encara tenen poder
Lloret de Mar ha estrenat amb èxit el primer ‘tour’ temàtic mundial de ‘La casa del dragón’ als Jardins de Santa Clotilde, on es va rodar la sèrie
La iniciativa, que ha consistit a teatralitzar amb guies la visita, ha rebut 714 visitants en els dos mesos que s’ha fet, un èxit que podria tenir continuïtat amb altres rodatges de sèries i pel·lícules que es facin
A Lloret de Mar no tot és turisme de sol i platja. Fa temps que aquesta ciutat de la Selva Marítima treballa per revertir la seva imatge oferint i potenciant una àmplia oferta cultural i turística. Sense anar gaire lluny, aquest any és la Capital de la Cultura Catalana. I aprofitant que cada vegada més s’ha convertit en un pol d’atracció de rodatges de sèries i pel·lícules, a més d’espots publicitaris, aquest estiu entre altres iniciatives s’ha apostat per organitzar el primer tour temàtic mundial al voltant de La casa del dragón (House of the Dragon), la preqüela d’èxit de la sèrie Joc de trons, que va tenir com una de les principals localitzacions internacionals els Jardins de Santa Clotilde, un dels emblemes patrimonials del municipi.
Lloret de Mar, com dèiem, té molts al·licients. I en aquest cas concret, lligat al fenomen de masses que va suposar la sèrie produïda per HBO, la localització hi juga molt a favor: es troba a prop de Canet de Mar, on el castell de Santa Florentina va representar un emplaçament destacat de la sisena temporada de Joc de trons, que també, com bé sabem, va tenir Girona com a escenari de moltes escenes que recreaven els mons imaginaris de Desembarcament del Rei, Bravos i Antigua. Per aquest motiu, els seus fans –i de passada de l’univers literari de George R.R. Martin en què s’inspira– poden visitar en un cap de setmana tres localitzacions emblemàtiques.
Concretament, a Lloret de Mar, aquests imponents jardins de prop de 27.000 m², situats sobre un penya-segat que té vistes al mar i a cala Boadella, també un emplaçament únic, on contínuament s’hi està rodant. Aquesta mateixa setmana –aquí i a la platja de Fenals, que dona a l’altra banda dels jardins– un programa de la televisió sueca del format reality show que consisteix a participar en proves de supervivència i del qual ja s’han fet cinc temporades. Tornant als jardins, aquests estan penjats sobre el mar, però originàriament els terrenys estaven destinats a fer-hi vinyes que el marquès de Roviralta va anar comprant, fins que el 1919 va encarregar el seu disseny a l’arquitecte i paisatgista Nicolau Maria Rubió i Tudurí. Aquest va inspirar-se en un estil renaixentista però dotat amb vegetació mediterrània que evoca els mites clàssics. Els seus xiprers característics, que embelleixen els seus llargs passejos i escalinates, apareixen en la sèrie, on tenen lloc les converses entre Corlys Velaryon i Rhaenys Targaryen, i la del monarca amb la jove Laena Velaryon, en la que és una nova recreació d’una arbreda de Desembarcament del Rei.
La proposta del tour s’ha titulat The Gardens of the Dragon –no es devia poder utilitzar el nom de la sèrie, per allò dels drets d’imatge–, ha tingut lloc els mesos de juliol i agost, i ha consistit en una visita teatralitzada en què una sèrie de personatges revelaven detalls del rodatge, la producció i l’estada dels actors de la sèrie a Lloret. Calia reservar tot i que estava inclosa amb el preu de l’entrada als jardins, bàsicament perquè la demanda es va disparar i l’aforament era d’un màxim de trenta persones per sessió guiada, com també per assegurar la qualitat de la visita. L’èxit, com ens expliquen des de l’Ajuntament, ha estat majúscul, amb totes les sessions plenes i amb un total de 714 persones que s’hi van apuntar. Tal com declaren Anna Fuentes, directora de Patrimoni Cultural, i Anna Riera, responsable Lloret Film Office, s’ha volgut aprofitar el boom d’un rodatge que va tenir ressò mediàtic per crear una visita teatralitzada, és a dir, “oferir un al·licient que enriqueix la visita”. Detallen que el primer públic objectiu van ser els fans de la sèrie: “Es va notar molt; venien i volien comprovar in situ els llocs on es va rodar amb exactitud. Venien amb els deures fets i amb fotos impreses a la mà.” Es tracta d’un turisme que fa temps que està en auge, i com que la iniciativa ha funcionat molt bé, avancen que tenen clar que repetiran. “A Lloret hi estan coincidint molts rodatges; a mesura que tornin a venir superproduccions audiovisuals d’aquestes característiques pensem repetir perquè beneficia les dues parts: el turisme i el patrimoni”, remarquen Fuentes i Riera.
Lloret, un plató ‘de cine’
En els últims quatre anys, amb una pandèmia pel mig, Lloret de Mar ha acollit una mitjana de més d’una vintena de filmacions, majoritàriament d’espots publicitaris, algunes pel·lícules rellevants –Libertad, de Clara Roquet; Uncharted (2022), amb Tom Holland, que va reconvertir la platja de Boadella en un paratge de l’Est asiàtic; o Paradise hills, protagonitzada per Emma Roberts), i sobretot sèries. En aquest àmbit destaquen, a més de La casa del dragón, Mrs. Davis (HBO Max), La mano de hierro i Bienvenidos a Edén (Netflix), Merlí: Sapere Aude (Movistar) i, si no fos per la vaga de guionistes, lamenten que s’hagi suspès una altra superproducció, en aquest cas d’Apple TV, de la qual no poden dir el títol però sí que té dues temporades.
És una coincidència que s’hi vulgui rodar tant, a Lloret de Mar? Anna Riera assenyala algunes de les claus, que sintetitzades seria la suma de la feina feta al llarg de més de quinze anys per la Film Office del consistori i el que els fa distintius: “Tenim la imatge de Costa Brava i som a prop de Barcelona, molt valorat pels productors de cara a no encarir els desplaçaments.” Per filmar un dia i mig, l’equip d’Uncharted es va estar dues setmanes preparant-ho tot.
Riera explica que tenen una relació estreta amb els localitzadors, tant l’Ajuntament com molts hotels. “Una relació publicoprivada és important. Facilitem la feina a les productores, que agraeixen arribar i tenir una finestreta única, que significa que una productora no s’ha de preocupar de coordinar la policia, Cultura, Turisme; tot se centralitza a través del Film Office”, subratlla. A més, com diu, coincideix amb un moment a l’alça dels continguts de plataformes, que fa que necessitin molt contingut, i les productes audiovisuals estan molt actives.
I allò que beneficia l’àrea de Turisme, també ho fa amb la de Patrimoni, un departament del consistori que gestiona elements tan destacats com són el Museu del Mar, tres poblats ibèrics, el castell de Sant Joan, Can Saragossa, el cementiri modernista i els esmentats Jardins de Santa Clotilde. Anna Fuentes recorda que Lloret fa anys que lidera l’itinerari europeu dels jardins històrics, que van impulsar des d’aquí, i ja el formen una cinquantena de jardins integrats. Amb la seu a Lloret, es generen projectes conjunts i comparteixen idees i iniciatives. Com aquesta i tantes altres –ara n’elaboren una amb drons– que no fan més que promocionar i divulgar un patrimoni que és de tots. I que recomanem visitar.
Un grapat d’actors, al primer Comic Con
Jordi Camps LinnellEls dies 14 i 15 d’octubre, Lloret de Mar acollirà la primera edició del Comic Con Costa Brava, una convenció temàtica amb actors i actrius, cosplayers i empreses de tecnologia i marxandatge relacionades amb les pel·lícules i sèries Joc de trons, Hobbit, Stranger Things i Stars Wars. Se celebrarà a l’auditori del Gran Casino Costa Brava. L’impulsor i organitzador d’aquest esdeveniment és Alec Utgoff, actor britànic d’origen ucraïnès reconegut pel seu paper com a Alec a Stranger Things i que viu a Lloret de Mar. Per a aquesta primera edició ja han confirmat la presència d’un reguitzell d’actors i actrius, com Tom Wlaschiha (Jaqen H’ghar a Joc de trons i protagonista a Mrs. Davis), Bernard Hill (Lord Terrence Tymber a Joc de trons), Julian Wyatt Glover (Indiana Jones i l’última creuada, L’imperi contraataca i Joc de trons), l’actriu Cara Buono (la Karen Wheeler a la sèrie Stranger Things) o l’actor Sylvester McCoy, que va interpretar el mag Radagast a Hobbit.