Correllengua al cor de Girona per homenatjar la figura de Joan Brossa
Una nova edició del Correllengua, organitzat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, ha omplert la plaça del vi i altres racons del barri vell de Girona per reivindicar la llengua i la cultura catalanes, a més del poeta avantguardista Joan Brossa. Entre les novetats, una cercavila de cultura popular, jocs i un qüestionari sobre els Països Catalans. Amb activitats que han implicat diferents entitats de la ciutat.
El tret de sortida a la jornada matinal ha estat a partir d’una cercavila a càrrec del grup de percussió i animació Caixa de Trons Girona, que ha amenitzat el recorregut fins a la plaça del Vi amb l’ajuda de capgrossos, gegants i un gegantó, i amb l’acompanyament musical de gralles i batucada.
Tot i això, cal destacar l’altra novetat del punt de partida, a la plaça de Santa Susanna, perquè allà precisament hi ha el poema corpori de Joan Brossa titulat A de Cinema (1999). Està compost per una columna d’estil dòric coronada amb la lletra A, que alhora es projecta en una altra A ubicada sobre la teulada del Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol. Amb aquesta simbologia (la lletra A per a Brossa, com que era la primera de l’abecedari, simbolitzava la porta al coneixement) el poeta fa un homenatge al setè art, al que per a ell era l’entrada al coneixement de la realitat, a l’origen de les coses.
Activitats de tarda
la lectura del Manifest del Correllengua, enguany escrit per l’actriu i activista Carme Sansa, ha clos la jornada matinal, després d’un vermut Kahoot que ha dinamitzat el Foment de Girona, amb el desafiament que diferents equips anessin responent preguntes sobre llengua, cultura i història.
Aquesta tarda, de 17 a 19 hores, retorna l’activitat amb la tradicional ballada de sardanes, a càrrec dels Amics de la Sardana Terranostra, i amb acompanyament de la Cobla Bisbal Jove. I amb els estands d’entitats com ara la llibreria Les Voltes, el Foment de Girona i Òmnium Cultural Gironès, que estarà recollint veus i textos pel projecte Parla’m, destinat a aconseguir que les noves tecnologies i la intel·ligència artificial entenguin i parlin català.