Cinema

CULTURA

Assassinen a ganivetades el cineasta iranià Dariush Mehrjui i la seva dona

Tenia 83 anys i el 1993 va guanyar la Conquilla d’Or a Sant Sebastià amb el film “Sara”

Tragèdia en el cinema iranià. Un dels pioners de la considerada nova onada del país, Dariush Mehrjui, va morir dissabte als 83 anys després que la seva filla el trobés assassinat dissabte prop de Teheran al costat de la seva dona, Vahideh Mohammadifar, guionista i dissenyadora de vestuari. La policia va confirmar posteriorment la notícia a l’agència local ISNA tot i que no va donar cap pista sobre el motiu de l’assassinat. Segons l’assistent del director, Hanif Soroori, l’assassí o assassins haurien tallat presumptament la gola de Mehrjui i la seva dona. L’agència Tasnim News va informar que alguns joies de la parella haurien desaparegut del domicili.

Mehrjui va guanyar la Conquilla d’Or a Sant Sebastià a la millor pel·lícula en l’edició del festival del 1993 amb l’obra “Sara”, una adaptació de la clàssica peça teatral “Casa de nines” de Henrik Ibsen. El director traslladava la trama a la societat iraniana per fer un al·legat feminista, que repetiria el 1997 a “Leila”.

La influència de Mehrjui en les noves generacions del cinema del país era reconeguda des que va filmar la seva pel·lícula més reconeguda “La vaca” (1969), en què exposava el patiment d’un granger i la duresa de la vida rural al país. En els mesos posteriors a la revolució del 1979, el director va filmar el líder revolucionari, Khomeini, quan estava exiliat a França.

Després de la revolució les seves pel·lícules es van centrar en la vida a Teheran, la religió, l’art i els diners. El seu últim film va ser “A Minor”, que no va poder estrenar-se internacionalment.

Tot i la controvèrsia que havien causat alguns dels seus films al seu país, Mehrjui no estava públicament en la llista negre de cineastes per part del règim, que en els darrers anys ha perseguit els més crítics sobretot arran de la mort a mans de la policia de Mahsa Amini per portar mal col·locat el ves islàmic al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia