Cinema

Cultura

Joanna Merlin, la professora de la pel·lícula ‘Fama’ (1980)

També va protagonitzar el musical original de Broadway ‘Fiddler on the roof’ (1964)

L’actriu estatunidenca Joanna Merlin va morir diumenge a Los Angeles, als 92 anys, segons diversos mitjans locals.

Va néixer a Chicago i el seu nom original era Joanna Ratner. Va exercir de professora d’interpretació a la Universitat de Nova York i el 1999 va fundar l’escola de teatre Michael Chekhov Association. Va fer la seva primera aparició a la pantalla amb la pel·lícula The ten commandments (1956), i sis anys més tard va debutar a Broadway en el famós musical Fiddler on the roof. A part d’actriu i professora, també va exercir com a directora de repartiment en diversos films com ara L’últim emperador (1988), amb el qual va guanyar el premi a millor directora de càstings per l’Associació Americana de Càstings (CSA).

Va arribar a actuar en desenes de sèries, pel·lícules i obres teatrals, però van ser sobretot dos papers que la van dur a fer-se coneguda. El primer és de l’any 1980 en la pel·lícula Fama, dirigida per Alan Parker i doblada al català. Hi interpretava la professora de dansa clàssica Olivia Berg. El segon paper és de la sèrie televisiva de l’NBC Law & order: Special Victims Unit (2000-2011), una sèrie policíaca ambientada a la ciutat de Nova York i en què interpretava el rol de la jutgessa Lena Petrovsky, un personatge molt sever i rigorós que es passava la sèrie renyant i sancionant. Amb aquesta interpretació va protagonitzar 43 episodis i va aparèixer en totes les temporades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia