Cultura

La Guàrdia Urbana tanca temporalment el Guasch Teatre de Barcelona al·legant possibles problemes de seguretat

Cultura

La Guàrdia Urbana ha precintat de forma temporal el Guasch Teatre aquest dimarts al migdia, seguint l'ordre de tancament del Districte de l'Eixample. Segons han explicat els responsables del teatre, des de l'Ajuntament se'ls va demanar que fessin un seguit de reformes puntuals en matèria de seguretat, que actualment estan realitzant amb l'assessorament de dos enginyers i per tant no estan acabades i a última hora els han demanat un seguit de certificats de fa uns deu anys que en aquests moments no tenen a mà.

El període que tenien per a dur-ho a terme ha acabat aquest dimarts i, en no poder-ho complir, han tancat el local. El responsable de relacions externes del teatre, Jaume Nadal, ha denunciat una "manca de voluntat política" per solucionar el problema i un "excés de burocràcia" en el procés per part de l'Ajuntament, donat que en la reunió que han mantingut amb representants del districte aquest mateix dimarts s'han mostrat "inflexibles" a l'hora de donar-los més temps per poder complir els requisits legals.

"Els hem demanat una setmana per poder acabar els espectacles que tenim programats i les obres i un mes de marge per trobar els certificats però no han accedit", explicava Nadal aquest dimarts al matí.
El responsable de la gestió del teatre es mostrava impotent davant aquesta situació, tot recordant que en els tretze anys que porten en funcionament no han tingut cap problema d'aquest tipus, i ha assenyalat que no vol veure-hi "mala voluntat" sinó un "excés de burocràcia" i un "defecte de forma" per part del Districte de l'Eixample.

I és que segons ha explicat Nadal, fins ara comptaven amb una llicència provisional que va caducar l'any 2002. "L'Ajuntament, en comptes d'obrir un altre expedient i fer un projecte nou, al final no ho va fer i quan ha arribat l'hora d'adaptar-se a aquest projecte s'ha vist que no existia".

Davant aquest fet, se'ls va dir que es basessin en el del 2002 per tal de comprovar que tenien totes les mesures de seguretat en ordre. Segons Nadal, compten amb dos informes d'enginyers que afirmen que el teatre compleix els requisits mínims però "aquest matí s'han inventat que calen també uns certificats antics, de fa uns deu anys i que afecten aspectes com la instal·lació de les portes tallafoc que tenim posades".

Entre les intervencions que estan fent en aquests moments per tal d'adaptar-se a les normes de seguretat, figura la instal·lació de llums d'emergència, uns llums d'alarma a fora i la col·locació d'una barana, entre d'altres.

"Tot això es pot solucionar en 24 hores però ens cal més temps per trobar els certificats", es lamenta Nadal. I afegeix que fins que no apareixin aquests documents, el teatre restarà tancat i, com a conseqüència, les nou persones que hi treballen quedaran temporalment sense feina i la programació prevista per als propers dies en suspens.

"No som un teatre gran per pensar que hi ha una mà negre al darrere", explicava Nadal. Alhora que es lamentava que l'Ajuntament s'hagi fixat en un "teatre que està complint una funció social" i que, per tant, acabi anant "en contra de la cultura".

El Teatre Guasch, creat l'any 1995 per Juan Guasch i Martha Carbonell, programa un espectacle per a adults els vespres de dijous a diumenge, i una obra infantil els dissabtes i diumenges al matí i tarda. L'aforament és de 300 persones per funció. "Vosaltres creieu que ens podem arriscar que passi alguna cosa amb les criatures? És absurd", exclamava aquest dimarts la vídua i fundadora del Teatre, Martha Carbonell, a fora del teatre.

Es dóna el cas que l'any 2010 hauran de renegociar amb el propietari de l'edifici el contracte de lloguer. Si no es renova, el teatre haurà de tancar les seves portes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.