CULTURA
Mor el cassanenc Albert Mas, figura clau en la representació d’artistes i producció d’esdeveniments
Tenia 52 anys i era membre de la junta de l’Acadèmia de la Música i gerent de l’associació catalana dels professionals del sector
El cassanenc Albert Mas Bosch (Cassà d e la Selva, 1971), personatge clau en el món de la música gironina i catalana, ha mort aquesta matinada als 52 anys causa d’un càncer, segons ha pogut saber El Punt Avui. Fill del conegut compositor i director d’orquestra, Antoni Mas, va ser nomenat a principis d’octubre del 2021 gerent de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC).
La seva trajectòria en el sector de la música, amb tot, va començar molt abans. Venia d’una gran nissaga de músics de Cassà i ell mateix va tocar la bateria durant un temps com afició, tot i que es va encaminar cap a la gestió. El seu pare ha volgut agrair personalment l’estima que ha mostrat tota la gent del sector davant la tràgica notícia. “Tota la família està orgullosos d’ell i el respecte que s’havia guanyat dins la professió era màxim i ens ho han fet saber.”
Durant vint anys va liderar la seva pròpia empresa, FM Grup, que es dedica a la representació d’artistes i a la producció d’esdeveniment musicals. Va ser la primera en oferir un servei d’assessorament legal als ajuntaments en qüestions relacionades amb el sector de la producció i la contractació artística. Mas també era membre de l’Acadèmia de la Música, presidida per Gerard Quintana, i va ser el programador de VEUS a Olot, el festival més important de grups vocal de Catalunya.
Abans d’arribar a la gerència, el gironí ja havia estat membre de la junta de l’ARC durant una dècada (2001-2011) i havia ocupat càrrecs com el de secretari i el de vicepresident. Durant els últims anys va compaginar la feina a FM Grup amb els estudis avançats. Es va graduar en màrqueting i investigació de mercats a la UOC obtenint una matrícula d’honor en el treball de final de grau, que es va centrar en l’ARC, i el premi extraordinari al millor expedient acadèmic de la promoció.
La presidenta de l’ARC, Raquel Bassas, ha reconegut que tot el sector ha quedat “consternat” per la notícia. “No parlo només en nom de l’ARC sinó també com amiga seva des de fa anys i el que veig avui és que tothom que l’havia tractat o conegut està desolat.” “Era una persona incansable, responsable, súper generosa, amic de tothom i que sempre la veies contenta, tot i que també sabia ser dur quan negociava amb les institucions”, recorda Bassas, que admet que l’associació va fer un salt endavant des de la seva arribada. “Hem doblat el nombre d’associacions, amb empreses joves, que era un dels grans objectius que ens havíem proposat. També va tenir la idea de portar els premis ARC fora de Barcelona i que els professionals ens forméssim de forma adequada”, assenyala Bassas, presidenta de l’ARC des del 2021. Des de la mateixa associació van fer un petit comunicat oficial recordat la importància de Mas: “Ha estat una gran professional, una persona excepcional i un dels pilars principals del sector de la música en directe a Catalunya.”
L’ARC va néixer el 1976 i és l’associació degana a tot l’estat del sector professional de la música. El seu objectiu és atendre les necessitats dels professionals i les empreses que es dediquen a la producció d’esdeveniments, a la comercialització i a la distribució de la música en viu.