Cultura

Baltasar Porcel, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2007

L'escriptor mallorquí Baltasar Porcel ha rebut avui dimecres el 39è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2007, dotat amb 30.000 euros, en reconeixement a "una de les grans obres de la narrativa catalana contemporània" i el seu "compromís" amb la llengua i literatura catalana.

El premi, instituït per Òmnium Cultural el 1969, es concedeix anualment a una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en català, i per l'exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

El jurat d'aquesta edició ha estat format per Vicenç Villatoro, Josep Maria Roig, Salvador Alegret, Albert Manent, Vinyet Panyella, Josep Maria Domingo, Salvador Cardús, Pere Tió i Ricard Torrents. En nom del jurat, Villatoro ha elogiat l'"ambició, profunditat i densitat excepcional" de l'obra de Porcel.

Baltasar Porcel s'ha mostrat avui "content" per la concessió del Premi d'Honor dels Lletres Catalanes que l'arriba en un "moment molt curiós" com és complir 70 anys, superar amb èxit un càncer i l'organizació d'unes jornades d'homenatge a La Pedrera.

Porcel ha remarcat el "sentit de la llengua" en el seu discurs i ha evocat que els seus avantpassats van arribar a l'illa de Mallorca el 1242, uns anys que "Ramon Llull no coneixia Pompeu Fabra", ha fet broma, i com van arribar a ell els seus primers llibres en català de mans del rector de la parròquia. L'escriptor mallorquí ha dit que se sent identificat amb la màxima del filòsof Martin Heidegger, qui deia que "la llengua és la casa de l'ànima".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.