Llibres

CULTURA

Desnoes, el revolucionari cubà de Nova York

Va escriure ‘Memorias del subdesarrollo’, el llibre que va donar pas a la pel·lícula cubana més famosa

L’escriptor cubà Edmundo Desnoes (l’Havana, 1930) va morir dijous als 93 anys a Nova York, on es va exiliar el 1979 després de viure amb passió els primers anys de la revolució del seu país. De fet, d’aquells anys va sorgir la novel·la Memorias del subdesarrollo, obra més coneguda gairebé per la seva versió cinematogràfica dirigida per Tomás Gutiérrez Alea. La pel·lícula va ser inclosa, el 2011, pel New York Times en la llista dels mil millors films de tots els temps. Va ser la primera pel·lícula cubana exhibida als EUA després de la revolució.

Desnoes, fill de pare cubà i mare dels EUA, es va casar el 1956 amb María Rosa Almendros, germana del conegut cineasta Néstor Almendros. Amb el triomf de la revolució, va tornar al seu país escrivint crítiques literàries en mitjans oficials, però, com altres intel·lectuals, va acabar fugint. El 2010, va escriure Memorias del desarrollo, que també va tenir una versió cinematogràfica dirigida per Miguel Coyula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.