Arts escèniques
El drama medieval català del ‘Misteri dels Tres Reis d’Orient’ es torna a representar
Després de més de quatre-cents anys, el Misteri dels Tres Reis d’Orient, una joia de la cultura teatral d’arrels medievals, es torna a representar. Se n’encarrega l’ensemble Novum Organum amb una representació escènica dirigida per Marcel Leal, inspirada en l’estètica dels retaules de gòtic català de Pere Serra, Lluís Dalmau, Bernat Martorell i Lluís Borrassà, i que tindrà la participació de sis actors-cantants i quatre instrumentistes, tots ells especialistes en música antiga. Aquest espectacle, apte per a tots els públics i del qual ja s’ha fet una funció, es podrà veure avui, a les vuit del vespre, i el 6 de gener a les set de la tarda, a l’Església de Santa Maria del Pi de Barcelona.
El Misteri dels Tres Reis d’Orient apareix en les Consuetes mallorquines o Manuscrit Llabrés (1598 - 1599), còdex clau per entendre la cultura medieval i renaixentista dels Països Catalans. Per a la seva representació, Novum Organum ha inclòs diversos cants conservats a l’Ordinari de la Diòcesi d’Urgell (1548), diverses melodies sefardites i composicions de grans mestres del renaixement europeu com ara Guillaume Dufay, seguint l’estil de l’època que combinava la declamació cantada del text amb música.
L’obra explica la història al voltant de l’epifania: la recerca de nou nat Jesús per part dels Tres Reis, l’aparició de l’estel que els guiarà a través del desert i l’intent d’Herodes d’impedir que la profecia existent sobre aquest nen es compleixi i l’acabi destronant com a rei. Una història àmpliament coneguda i que forma part del nostre imaginari i cultura popular. Però, més enllà de tornar a representar aquest text, s’ha volgut recuperar aquesta obra amb criteris musicològics i històrics, seguint l’estètica i la praxi artesanal de l’època medieval, amb un disseny de llums basat en espelmes i amb la utilització de vestuari original d’època.