art
Madrid es queda el Pissarro robat pels nazis
Un tribunal nord-americà de Califòrnia ha sentenciat aquest dimarts a favor del Museu Thyssen de Madrid i ha confirmat que el quadre de Camille Pissarro de la seva col·lecció li pertany malgrat haver estat robat pels nazis a Alemanya el 1939 als seus propietaris originals.
Fonts del Thyssen han assenyalat a l’agència EFE que la decisió és “positiva” perquè “dóna la raó al museu en els arguments que ha sostingut des del principi de tot aquest procés”. La sentència indica que “l’aplicació de les lleis de Califòrnia perjudicaria de manera significativa els interessos del govern espanyol, mentre que l’aplicació de les lleis espanyoles només perjudicaria de manera relativament mínima els interessos del govern de Califòrnia”.
Es posa així punt final a una disputa legal que es va iniciar el 2005 quan el ciutadà nord-americà Claude Cassirer va presentar una demanda contra l’Estat espanyol per exigir la devolució d’aquesta pintura, Rue Saint-Honoré, après midi, effet de pluie, que havia pertangut a la seva família. Segons Cassirer, la seva àvia, la jueva Lilly Cassirer Neubauer, va ser forçada a lliurar el Pisarro a un pèrit oficial designat pels nazis i va rebre una quantitat simbòlica per l’obra d’art que l’artista va pintar el 1897. Després de la guerra, Lilly Cassirer va reclamar judicialment el quadre i el 1958 el llavors govern federal alemany la va reconèixer com a propietària legal i li va entregar 120.000 marcs com a compensació.
La pintura va canviar de mans diverses vegades fins que el 1976 Heinrich Thyssen-Bornemisza, el baró Thyssen-Bornemisza, va comprar l’obra a Nova York. Posteriorment, el 1993, l’Estat espanyol va adquirir la Col·lecció Thyssen-Bornemisza, formada per 775 obres, entre les quals la de Pissarro, per 263 milions d’euros.