ARQUITECTURA
La recerca en arquitectura, l’aposta de la Fundació Mies van der Rohe per enguany
Després d’un any de rècord, amb més de cent mil visitants al Pavelló i quatre-cents mil visitants a les seves exposicions arreu del món, la Fundació Mies van der Rohe ha preparat per aquest 2024 un programa “ambiciós i variat”, amb propostes per a la investigació arquitectònica.
La temporada arrencarà amb l’anunci de les 40 obres que han estat seleccionades com a possibles finalistes o guanyadores del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea Premis Mies van der Rohe 2024 (EUmies Awards). L’anunci tindrà lloc el dia 17 de gener a Dublín, durant la inauguració de l’exposició dels projectes guanyadors de l’edició de 2022, en què Grafton Architects es va emportar la palma.
A l’entorn del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea es desplegaran al llarg de l’any un gran nombre d’activitats, entre els quals la presentació de l’exposició de 2024 a Barcelona abans del seu recorregut per Europa; visites a les obres seleccionades amb el programa Out&About, la presentació de la publicació, debats, documentals i converses amb el jurat, arquitectes i altres involucrats en les obres finalistes i guanyadores.
Pel que fa a les exposicions de la categoria de Talent Jove seguiran el seu recorregut per escoles d’arquitectura, “donant a conèixer les solucions als reptes actuals dels arquitectes més joves a través dels millors projectes de final de màster”. L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i el Cork Centre for Architectural Education (CCAE) seran les primeres que acolliran aquesta exposició enguany.
La fundació avança que aquest any també faran créixer la seva xarxa internacional, compartint projectes amb plataformes que aglutinen institucions culturals i arquitectòniques europees. I amb l’ambició “d’encoratjar i contribuir a la difusió del coneixement de l’arquitectura” s’expandirà també la col·laboració amb els agents del sector de la construcció.
En el camp de la recerca es consolida la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura amb la presentació, el 7 de març, dels resultats de la tercera edició –que va ser atorgada a la proposta Anna Bofill Levi: arquitectura como contracanto– i amb l’obertura d’una nova convocatòria per becar el millor projecte que es presenti per promoure l’estudi i divulgació d’aportacions a l’arquitectura “que han quedat indegudament relegades o oblidades, fetes per professionals que han patit discriminació a causa de les seves condicions personals”.
El Pavelló Mies van der Rohe obrirà les portes el primer diumenge de cada mes i els dies de les festes de la ciutat com ha fet els últims anys. A més, les col·laboracions amb Barcelona Obertura i la Fundación Goethe convertiran el Pavelló Mies van der Rohe en Pavelló de Música; el dia de Sant Jordi en Pavelló de Lectura, mentre que SonarMies s’encarregarà de portar l’experimentació sonora al Pavelló. A l’estiu, el cicle Pantalla Pavelló el transformarà en cinema a la fresca, amb pel·lícules que mostren el paper de l’arquitectura en el cinema.
El programa d’intervencions artístiques al Pavelló viurà el moment àlgid el segon semestre, coincidint amb Manifesta 15 Barcelona, la biennal nòmada europea. Tres artistes diferents aportaran noves mirades a l’espai del Pavelló: al setembre Caio Reisewitz / Galeria Joan Prats presentarà Suspendre el Cel, coincidint amb la Barcelona Gallery Weekend; a l’octubre, The Bartlett School of Architecture, amb Luke Olsen i Josep Miàs, transformarà la manera com veiem l’estany del Pavelló mitjançant la recerca sobre recursos energètics; i el 2 novembre, Alberto Peral i Galeria Alegría oferiran la intervenció Splashing Mies que treballarà amb les parts líquides del Pavelló.
La Fundació Mies van der Rohe també treballarà per consolidar l’arxiu, la col·lecció, el fons documental i la biblioteca.