Cultura

Pere Portabella serà investit doctor 'honoris causa' per la UAB

El consell de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona ha aprovat la investidura de Pere Portabella com a doctor honoris causa a proposta de la Facultat de Ciències de la Comunicació. La Universitat reconeix, d'aquesta manera, tant la trajectòria cinematogràfica com el compromís polític de Portabella, una figura destacada de la transició política a Catalunya i un cineasta compromès amb les expressions més lliures i experimentals del llenguatge cinematogràfic.

Des dels anys seixanta ha exercit de productor, realitzador i guionista i ha estat membre de l'Escola de Barcelona, corrent en el qual també van participar cineastes com Joaquim Jordà i Vicente Aranda.

Nascut el 1929 a Figueres, Pere Portabella va ser el productor de Los golfos (1960), de Carlos Saura, d'El cochecito (1960), de Marco Ferreri i de Viridiana, de Luis Buñuel (1961), pel·lícula guardonada amb la Palma d'Or al Festival de Cannes i censurada a l'Estat espanyol pel règim franquista. Més recentment, Portabella va produir el film de José Luís Guerín Tren de sombras (1997).
Com a director, va debutar el 1967 amb No compteu amb els dits (1967), amb guió de Joan Brossa. Durant els últims vint anys només ha realitzat dos films, Pont de Varsòvia (1990) i El silenci abans de Bach (2007), premi especial del jurat del Festival de Cine de Gijón.

Membre destacat de la lluita clandestina contra la dictadura, Portabella va participar activament en l'organització de l'Assemblea de Catalunya, des de la Caputxinada del 1966 fins a la constitució de l'Assemblea, el 1971.

Va participar també en la redacció de la Constitució de 1978 i es va presentar com a independent a les llistes del PSUC, fins a ser senador a partir de 1977 i diputat al Parlament de Catalunya entre 1980 i 1984. Actualment, presideix la Fundación Alternativas.

L'obra de Portabella ha estat objecte de retrospectives al MOMA de Nova York, al Museu Georges Pompidou de París i a la Tate Gallery de Londres. L'any 1999 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Portabella és també tertulià dels programes radiofònics El matí, de Catalunya Ràdio i La ventana, de la Cadena Ser.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.