paleontologia
Confirmen l’ús sepulcral de la Cova dels Xaragalls de Vimbodí i Poblet durant més de 4.000 anys
Els treballs d’excavació arqueològica dirigits per l’IPHES-CERCA han posat al descobert més de 7.000 restes humanes, d’animals i objectes ornamentals des del neolític fins a l’edat del bronze
Entre el 4 i el 22 de desembre s’ha portat a terme la campanya d’excavació al jaciment de la cova dels Xaragalls (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà), sota la direcció del Dr. Miguel Ángel Moreno, el Dr. Josep Vallverdú i d’Alfredo Suesta, investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i del Dr. Antonio Rodríguez Hidalgo, professor del departament de prehistòria i arqueologia de la Universitat de Sevilla i investigador associat a l’IPHES-CERCA. Els treballs d’excavació i recerca han permès recuperar i inventariar més de 7.000 restes esquelètiques humanes, així com també gran quantitat de restes d’animals, fragments de recipients ceràmics i objectes ornamentals que evidencien l’existència de diverses ocupacions de la cavitat que van del neolític fins a l’edat del bronze, entre fa 7.000 i 3.000 anys. La gran quantitat de restes esquelètiques humanes així com les restes d’animals, de fragments de recipients ceràmics i ornamentals evidencien un ús sepulcral de la cavitat durant un llarg període de temps, possiblement més de 4.000 anys.
Després de diverses campanyes d’excavació dedicades a facilitar l’accés a la cavitat i netejar la superfície interior de sediments remenats per l’activitat furtiva, s’ha aconseguit documentar nivells arqueològics intactes i molt rics en restes arqueològiques de l’Holocè, al final de l’última glaciació.