Literatura
El Mot celebra 10 anys oferint al web els vídeos de les converses amb els 375 autors que hi han passat
La 10a edició del festival literari, dedicada a la literatura del jo i comissariada per Xavier Pla, tindrà lloc a Olot del 14 al 16 de març i a Girona del 21 al 23 de març, amb 39 autors i autores
El festival literari Mot celebra aquest any el seu desè aniversari i la seva desena edició –va néixer el 2014, però va haver-hi el parèntesi forçós del 2020– amb la creació d’un apartat a festivalmot.cat en què es poden veure els vídeos de les converses i taules rodones en què han participat els 375 escriptors i escriptores que han passat pel festival durant aquests deu anys d’activitats. A més, també s’instal·larà un mosaic gegant amb les fotos de tots aquests autors i autores a les dues seus del festival: la sala El Torín, d’Olot, del dijous 14 al dissabte 16 de març, i la Biblioteca Carles Rahola de Girona, del dijous 21 al dissabte 23 de març. En tots dos casos, l’entrada és gratuïta, amb aforament limitat.
La desena edició del Mot s’ha presentat aquest matí a l’Ajuntament d’Olot amb la presència de les dues codirectores del festival, Judit Badia i Glòria Granell, i Xavier Pla i Barbero, comissari del Mot 2024, que amb el títol Des de dins, està dedicata la literatura del jo o autoficció literària. A la presentació, també hi han assistit representants del Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Girona i els ajuntaments d’Olot i Girona, com a institucions que donen suport al festival.
En aquesta edició, hi participaran 39 autors i autores diferents que intervindran en un total de 14 converses, repartides equitativament entre les dues seus. Bona part dels noms ja han estat anunciats durant els últims mesos, entre ells Éric Vuillard, Enrique Vila-Matas, Héctor Abad Faciolince, Claudia Durastanti, Sergi Pàmies, Marta Marín-Dòmine, Gabriela Wiener i Laura Ferrero. D’acord amb la temàtica general del festival, el concepte “jo” apareix en el títol de totes les sessions, tractat des de diferents perspectives. Els dijous i els divendres hi haurà dues converses, a les 18h i les 20h, i els dissabtes se n'afegirà una tercera a les 12 del migdia a les dues de tarda i vespre.
A Olot, el dia 14, Sergi Pàmies i Jordi Cornudella obriran el festival, parlant de La identitat del jo, moderats per Xavier Pla, i tot seguit hi intervindran Marta Marín-Dòmine i Marcos Giralt Torrente (El jo familiar). El dia 15, Josep Girós i Jaume Ferrer parlaran d’El jo adolorit, i Claudia Durastanti i Miguel Ángel Hernández ho faran de Del jo al tu.
El dissabte 16, hi haurà les converses El jo exposat, amb Toni Sala, Marta Pasqual i Mar Bosch; El jo polític, amb Jordi Graupera i Ignacio Peyró, i Qui sóc jo?, amb Héctor Abad Faciolince i Laura Ferrero.
A Girona, el dijous 21, Enrique Vila-Matas parlarà d’El jo esclatat, i tot seguit Marta Segarra i Lucía Lijtmaer ho faran d’El jo desdoblat.
El dia 22, Monika Zgustova i Jordi Amat protagonitzaran la conversa El jo moral, i Gabriela Wiener i Anna Pazos parlaran d’El jo social.
El dissabte 23 de març, el festival es clourà amb tres converses a la Biblioteca Carles Rahola: El jo-ull, amb Adrià Pujol, Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal; El jo al dia, amb Julià de Jòdar i Júlia Bacardit, i Del jo al nosaltres, a càrrec d’Éric Vuillard, amb Anna Guitart com a moderadora.