Arts escèniques

TEATRE

La Mostra vol normalitzar els artistes estrangers als cartells familiars

La 35a edició aplega a Igualada 37 companyies, 26 d’elles catalanes, de l’11 al 14 ’abril

Creix la presència d’espectacles al carrer

La Mostra d’Igualada aspira a la normalitat de la programació d’espectacles als teatres de Catalunya. El director de la Mostra, Ramon Giné, insisteix a donar eines per introduir espectacles adreçats a tots els públics als responsables de programació municipal (històricament les entitats de La Xarxa i Rialles fan aquesta tria, però no està desplegada a tots els municipis). Ara, a més, en la jornada del dijous es convidarà al fet que s’atreveixin a incloure programació internacional. Per ara, només puntualment, grans equipaments com el Mercat de les Flors o el Teatre Lliure en programen, si s’obvia l’ambiciosa programació internacional d’el Petit, que impulsa LaSala de Sabadell.

La salut del teatre familiar català és bona. I I encara més dels grups de l’Anoia (8), a jutjar per la presència de les companyies a aquesta edició. Dels 37 grups, fins a 26 són de grups catalans. Al festival Fetén de Gijón de fa poques setmanes, de les 60 companyies contractades, una vintena eren catalanes. Moltes companyies catalanes, de fet, tenen una notable gira internacional i ara es considera que el sector està prou madur perquè es puguin anar cuinant polítiques d’obertura i intercanvi d’altres països. A la Mostra, per exemple, hi assistiran dues de canadenques (estaven fent gira per França) i una altra de Perpinyà. I és que les gires també tenen en compte la possible petjada ecològica pel seu desplaçament. La Mostra, per una altra banda, ha convidat una vintena de programadors internacionals “triats amb bisturí perquè ells facin taca d’oli” a les seves àrees d’influència, comenta Giné.

Dels 37 títols programats (de l’11 al 14 d’abril) cinc són novetats absolutes i 13 novetats, al Principat. Ja hi ha inscrites més de 300 entitats acreditades (en bona part, dels grups de Xarxa i Rialles). Igualada, com ja fa anys es bolca a la Mostra: per una banda, es mantenen els 50 voluntaris, i la vintena de famílies que acullen professionals (principalment, artistes) per supleixi la falta de places hotelers de la ciutat. Per una altra, en l’espectacle Fargar, que ja es va veure a la Fira Mediterrània, (construeixen castells en dansa aèria), hi col·laboraran els Moixiganguers del municipi. També les corals infantils, Els Verdums i La Gatzara, intervenen en l’acció de carrer Bon veïnatge, que proposa el Cor de Teatre de Banyoles. Fialment , el grup de joves que impulsa i intervé en la programació de la Mostra (una vintena de nois i noies, de 12 a 20 anys) se sumaran amb Llum de fideu al muntatge Sfumato, una peça itinerant que es va transformant a cada municipi on es contracta.

La Mostra d’Igualada programa tant per a nadons (com Juguem? de la nova companyia Ninnus) com per a joves (com el Sí Sí Sí sobre el consentiment, interpretat per Ann Perelló i amb la direcció de Joan Arqué). D’entre les 875 propostes, la direcció ha triat peces de les companyies consolidades (Rrrr, Història d’una eruga del Príncep Totilau o Dins el Cau del Tabalet dels Farrés Brothers) al costat de noves formacions, com ara la Cia. Les Pinyes amb Un tros de pa o la Història d’una llana de Rauxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.