Art

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

El Foment de les Arts i del Disseny (FAD) deixarà de ser una associació per esdevenir la Federació d’Associacions per al Foment de les Arts i del Disseny. Així ho van aprovar els socis en l’assemblea general del passat 30 d’abril per un 98% dels vots a favor i un 2% d’abstencions.

La creació de la Federació FAD era una proposta inclosa en el programa electoral de la junta que va guanyar les eleccions l’octubre del 2022, encapçalada per Salvi Plaja, Sisón Pujol, Pau de Solà-Morales i Maria Lluïsa Samaranch, expresidents de les quatre associacions que formen part del FAD actualment.

Segons fonts de l’entitat, l’objectiu d’aquest canvi d’estructura del FAD és “incentivar l’apropament d’altres associacions de professionals i empreses de les disciplines creatives perquè formin part de la federació, per tal de fer més visible el potencial del sector, defensar millor els seus interessos i facilitar l’intercanvi de coneixement i el contacte entre professionals dins una comunitat molt més àmplia, que podria acollir des del sector digital, àmpliament arrelat a la ciutat, fins a la gastronomia o la música, a banda de les associacions actuals, de professionals del disseny, l’arquitectura i les arts.”

“La Federació FAD té el potencial per liderar, des de Barcelona, un projecte que aglutini les diferents comunitats de professionals creatius, perquè les disciplines creatives ocupen un lloc fonamental i destacat en l’economia i en la cultura de la ciutat”, va remarcar la junta durant l’assemblea.

A més, la federació permetrà “que cada associació pugui operar amb més independència per impulsar les activitats i serveis dirigits als seus professionals i empreses, mentre que les activitats dirigides a la ciutadania en general, de caràcter cultural, transversal i multidisciplinari, seran liderades des de la Federació FAD.”

No és el primer cop que el FAD canvia d’estructura des de la seva fundació, el 1903. A principis dels anys seixanta es van crear les associacions professionals del disseny i l’arquitectura, i el 1973 l’Associació d’Artistes i Artesans. El 2006 el FAD va canviar el seu nom, que va passar de ser Foment de les Arts Decoratives a Foment de les Arts i del Disseny.

Els canvis d’aquesta nova etapa es percebran aviat. La principal novetat d’enguany és que després de tretze edicions es deixa de fer l’exposició anual de projectes finalistes i guanyadors dels premis de les associacions del FAD El millor disseny de l’any, per passar a fer una exposició totalment diferent, que s’inaugurarà a l’octubre, comissariada per l’arquitecta i investigadora Maite Borjabad, que vol reflexionar sobre “les conseqüències dels processos d’estandarització en la construcció de les ciutats i en la producció material i cultural, l’imaginari occidental imposat amb la globalització i les alteritats associades a aquesta estandardització, és a dir, tot el que queda fora, a través de projectes artístics que transiten per l’arquitectura, el disseny, la música i altres llenguatges.”

Les activitats dirigides a professionals continuaran realitzant-se des de les associacions. Els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, ADG Laus de Disseny Gràfic i Comunicació Visual i ADI de Disseny Industrial estan en marxa i les seves cerimònies de lliurament es concentraran al juny. A més, enguany els Premis ADI tindran la seva pròpia mostra, que es podrà veure al DHub durant els mesos de juny, juliol i agost. L’Associació d’Artistes i Artesans organitzarà un any més Tallers Oberts Barcelona i els Premis Enjoia’t de joieria contemporània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]