Cultura

1994, comença la renovació

Mentre els Sopa de Cabra tornaven al català, després del fracàs comercial de ‘Mundo infierno’, altres grups debutaven, com Gossos o Whiskyn’s Cullons

Durant el 1994 dins del moviment del rock català es van començar a respirar aires de renovació. Mentre els Sopa de Cabra tornaven a cantar en català després del fracàs comercial d’un disc totalment en castellà i els Sau tornaven a la feina després d’un dels seus famosos anys sabàtics, altres grups feien les seves primeres passes, com el cas dels manresans Gossos, que amb el seu primer disc van aconseguir un èxit immediat. Uns debutaven, però d’altres celebraven ja el seu 20è aniversari. El Palau Sant Jordi va ser l’escenari que la Companyia Elèctrica Dharma va escollir per celebrar aquesta festa i en una data tan significativa com el 23 d’abril. Va ser un gran espectacle que va quedar recollit en un doble CD i DVD: 20 anys de la Companyia Elèctrica Dharma.

Aquell no va ser l’únic aniversari musical del 1994. També es van celebrar els 25 anys de Woodstock amb un nou concert, en versió descafeïnada, que va comptar amb alguns dels artistes que ja havien participat a la primera edició com Santana, Joe Cocker, Country Joe Mc Donald o Crosby, i d’altres tan coneguts com Red Hot Chili Peppers, Green Day o Aerosmith. L’any que un incendi va devastar el Gran Teatre del Liceu, el món de la música perdia una de les últimes icones del grunge, el cantant de Niravana, Kurt Cobain.

Fora del terreny musical, el 1994 va començar amb la revolució zapatista liderada pel Subcomandante Marcos, i Nelson Mandela es convertia en el primer president sud-africà negre. En el camp esportiu el Barça de Johan Cruyff va guanyar la seva quarta i última lliga i el pilot de Fórmula 1 Ayrton Senna moria al circuit d’Imola. Aquell any també un fet va canviar per sempre l’oci dels nens: Sony posava a la venda la primera PlayStation del món.

Sau
Glòria per tu
És una de les cançons del disc Quina nit, que van incloure en el format CD i no en l’elapé.

Sopa de Cabra
Mala sang
Una cançó de desamor i trencament que defineix bé el so del disc Al·lucinosi. La veu de Gerard Quintana dóna el to i la calidesa que demana.

Sangtraït
Les creus vermelles
Una cançó ben definitòria de Sangtraït. La mort, la guerra, la batalla, la lluita... temes recurrents en l’imaginari de la banda de la Jonquera.

Els Pets
Jo vull ser rei
Un text irònic sobre la figura del rei i la suposada igualtat de totes les persones davant la llei.

Lax’n’Busto
Faran de tu un heroi
Una ferotge crítica al servei militar obligatori, encara vigent quan va aparèixer la cançó. Un tema que s’aparta de la línia alegre i divertida que caracteritza la banda.

Cia. Elèctrica Dharma
Contra el fusell, un somriure
Després de la mort d’Esteve Fortuny, la Dharma li va dedicar un concert al Palau de la Música i van decidir plegar. La pressió dels fans els va fer reconsiderar la decisió.

Sui Generis
Ara que m’escoltes
Jep Pradas i els seus van començar a tocar paral·lelament a altres bandes gironines com Sopa de Cabra o Umpah-Pah.

Grec
El cel està lluny
L’última referència d’un dels grups seminals del rock català.

Remigi Palmero
La caló
L’esclat del rock català va donar una nova oportunitat a cantants amb anys de trajectòria. És el cas de Remigi Palmero, que va presentar Línia de foc.

Pep Sala
Ningú ens mourà d’aquí
El primer any sabàtic de Sau va propiciar l’enregistrament del primer disc en solitari de Pep Sala, en el qual va dedicar un tema a Carles Sabater, Ningú ens mourà d’aquí.

Nats
Jekyll i Hyde
Van ser una de les primeres bandes a gravar amb una multinacional, encara que van acabar a la independent Picap.

Alius
Pensa en mi
Des de Barcelona i totalment fora de l’òrbita de l’anomenat rock català, Alius va incloure una sola cançó en català, Pensa en mi, al seu únic disc, Mirando a la Meca.

Gossos
Rere teu
L’aparició de Gossos va revolucionar l’escena catalana gràcies a cançons molt senzilles, però molt efectives. Rere teu n’és una bona mostra. Tota la força recau en les guitarres i les quatre veus de Gossos.

Cimarrón
California Dream
Un dels clàssics de The Mamas & The Papas versionat per l’orquestra Cimarrón, un dels conjunts de ball amb més presència rockera.

Arizona Baby
L’ombra de l’arbre
Des de Vilassar de Dalt, Arizona Baby es presenta amb un únic CD anomenat Stop.

Tres
Altres valors
Després d’haver tocat molt de temps amb El Último de la Fila, Josep Lluís Pérez va encapçalar un projecte personal: Tres. No va tenir continuïtat.

Lliris
Hola, màquina
Sorgits de la ciutat de Vic, els Lliris van ser un dels grups amb més personalitat musical de la seva generació. Influències de pop britànic i lletres surrealistes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.