Art

ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

L’exposició Fotos amb juguets, del fotògraf Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973) serà una de les exposicions destacades de la cinquena edició del festival de fotografia d’autor Lumínic, que començarà aquest divendres i s’allargarà fins al 14 de juliol. A més de Sant Cugat del Vallès, enguany el festival s’estendrà a Barcelona i a Lleida.

El certamen s’inspira en aquesta edició en l’inconscient: “La proposta de comissariat parteix de la idea que tot ésser humà que neix té el coneixement de l’univers, però el contacte amb el món de les aparences de les nostres societats ens fa oblidar el més essencial de la nostra existència i com, a través de la pràctica artística i, en concret la fotogràfica, podem recordar aquest coneixement perdut”, expliquen els seus directors, Amanda Bernal, Bernat Millet i Marc Vidal.

Aquesta premissa servirà per desenvolupar una programació d’exposicions, xerrades, projeccions i taules rodones en una xarxa d’espais que inclou dotze seus a Sant Cugat del Vallès (entre d’altres, el Museu del Monestir de Sant Cugat, la Casa de Cultura, el Celler Modernista, la Biblioteca Gabriel Ferrater, l’Ateneu Santcugatenc, l’Arxiu Nacional de Catalunya i la galeria Blanca-Erai). En col·laboració amb el Gremi de Galeristes de Catalunya, el Lumínic amplia les seves seus amb mostres com Mirades II, de Pere Formiguera, a La Galeria de Sant Cugat, i també estén la programació a Barcelona i a Lleida. A la capital catalana hi participaran la galeria Artur Ramon –amb l’exposició dedicada a Ferran Freixa– i Imaginart Gallery –amb la mostra col·lectiva L’altra cara de la Lluna, de Zanele Muholi, Humberto Rivas, Robert Mapplethorpe, Kimiko Yoshida, Rosalía Bronstein, Núria Martínez Seguer i Adonis Flores. A Lleida, la galeria Espai Cavallers programa Horitzons i Espais comuns, amb Carles Figuerola i David del Val.

Amb l’objectiu de fomentar el col·leccionisme, aquest primer cap de setmana (dies 31 de maig i 1 i 2 de juny) se celebrarà la segona edició del Mercat Fotogràfic d’Obra Artística al Celler Modernista de Sant Cugat, en el qual també es podrà gaudir de tallers i activitats gratuïtes per a adults i famílies.

Gabriel Casas

Amb exposició Fotos amb joguets, Lumínic, l’Arxiu Nacional i el Museu del Joguet de Catalunya s’endinsen en el tarannà més íntim de Gabriel Casas i Galobardes (1892-1973), un dels fotògrafs catalans més importants dels anys trenta. Comissariada pel crític Julià Guillamon, està construïda en bona part amb fotografies familiars inèdites dels anys de la República, d’infants i grans amb nines i ninots, disfresses i cotxes de pedals, com a protagonistes, i delaten una fascinació pels joguets, les botigues, els Reis d’Orient i els seus patges. La mostra també inclou un apartat sobre la mascota de la Revolució, El més petit de tots (1937), obra de l’escultor Miquel Paredes editada pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. Es podrà veure a l’Arxiu Nacional de Catalunya, seu de Lumínic des dels seus inicis, del 7 de juny al 26 de juliol.

Altres artistes que prendran part en l’edició d’enguany són Laura F. Izuzquiza, la italiana Diambra Mariani, Salvi Danés, Enrique Pezo Gómez,, Mauro Curti i l’argentina Laura Voskian.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia