Cinema

Cultura

Mor Albert S. Ruddy, productor d’‘El Padrí’

També va produir altres pel·lícules d’èxit com ‘Million dollar baby’

El productor del primer film d’El Padrí Albert Stotland Ruddy (Montreal, 1930) va morir dissabte, dia 25, a l’edat de 94 anys, segons va confirmar el centre mèdic de Los Angeles on estava hospitalitzat. Justament feia una setmana que havia mort Fred Roos, productor de la segona entrega de la saga.

De família jueva, va estudiar enginyeria química i disseny arquitectònic. Quan encara era a la universitat va esdevenir director d’art del film independent The beast with a million eyes (1955), on entre altres, va dissenyar el monstre de la pel·lícula. Més endavant, va conèixer a Jack L. Warner, cap de l’estudi Warner Brothers, que li va oferir feina a Los Angeles. Després d’una breu estada, va convertir-se en guionista de televisió per Universal Studios. El 1965 va deixar la feina per entrar a treballar a la productora del pare Marlon Brando. La seva primera producció va ser Wild Seed. Una vegada acabada la pel·lícula va cocrear la sitcom Hogan’s Heroes (1965-1971), que va ser un èxit comercial i de crítica i es va emetre durant sis temporades. Posteriorment, va produir dos films més de comèdia i el 1972 va ser l’encarregat de la producció d’El Padrí.

L’adaptació al cinema de la novel·la de Mario Puzo que no va ser gens senzilla. Ruddy va haver de fer front a les complicacions financeres de la productora Paramount, la qual estava a punt de ser venuda i el seu CEO acomiadat; a les pressions i amenaces de la màfia italoamericana que el van advertir reiteradament que estava sent observat; als egos del gran Brando Marlon i del mateix director Francis Ford Coppola; i a convèncer a tothom que el jove Al Pacino, que en aquell moment tot just apuntava maneres, en seria el protagonista. A més, també va mantenir nombroses reunions secretes amb el fill de Joseph Colombo (cap de la família criminal del Colombo) i diversos delegats de la Lliga Italoamericana per discutir parts del guió. Tant van ser les complicacions que l’any 2022 es va estrenar la minisèrie The offer, amb Ruddy com a personatge protagonista, explicant la història que hi va haver al darrere. Però tota aquesta feina va servir per tirar endavant el que coneixem avui dia com una de les millors sagues de la història del cinema. El film va ser nominat a onze Oscar, i ell, juntament amb la direcció i l’equip, van ser guardonats amb l’Oscar a la millor pel·lícula.

Al llarg de la seva carrera va produir una trentena més d’obres d’entreteniment. Una de les últimes va ser Million dollar baby (2004), de Clint Eastwood, amb la qual es va emportar el seu segon premi Oscar a la millor pel·lícula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.