Arts escèniques

ARTS EN VIU

L’Ésdansa es focalitza en els referents ancestrals

L’Ésdansa, que es programa del 19 al 25 d’agost a les Preses, oferirà per primer cop un itinerari adreçat a propostes que reflexionen sobre els orígens de les tradicions. L’itinerari ancestral proposarà converses sobre els campaners i les campanes, sobre els ancestres culturals de la Garrotxa i sobre alguns del patrimoni immaterial de la humanitat que té avalats Andorra. Aquesta xerrada inclourà un taller de construcció de falles i una rodada de falles de la plaça major al recinte Ésdansa, amb els fallaires d’Ordino. En aquest itinerari s’inclou una dansa de l’Esbart Dansaire de Mollet (que ensenya la tradició del vi a Catalunya) i algunes de les danses del carnaval d’Oriro, de Bolívia, a més de l l’esbart Valls del Nord amb L’última ossa d’Ordino, rescatant la llegenda andorrana.

La 42a edició de l’Ésdansa, impulsat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, manté el seu objectiu de relacionar el folklore amb el món professional. Per això, per exemple, s’estrenarà Folk as Queer de la companyia L’esbord (Premi Delfí Colomé), després d’una residència tècnica en el festival. També es podrà veure un tast de Yarin, un treball en què Jon Maya & Andrés Marín preparen que s’estrenarà a la Fira Mediterrània.

El festival manté l’itinerari Cultura i Paisatge. Arrencarà el festival amb un concert sota les estrelles amb el grup Alosa i es faran actuacions de les companyies internacionals en la festa al parc de Pedra Tosca. El festival s’acabarà el diumenge amb un dinar popular i una activitat festiva que també té el suport del pla d’impuls de la dansa d’arrel. A Coi! Dansem, s’interpretaran danses cantades del repertori de les comarques gironines.

L’Ésdansa convidarà aquest any companyies de Bòsnia i Hercegovina, Malawi i el Nepal. L’any passat van voler fer una reflexió sobre la petjada ecològica del festival. La conclusió va ser que s’ha de ser altaveu per reflexionar sobre societat i ecologia. Unes conclusions similars al Sismògraf d’Olot, que, tot i procurar ser molt respectuós amb el medi, tampoc no vol renunciar a compartir cultures davant de la intransigència dels conflictes militars actuals.

En la vessant formativa, s’obre el grup Guaret, adreçat a ballarins amb experiència que puguin compartir coneixement amb els altres participants i els mateixos mestres. Les entrades per als espectacles de pagament es posen a la venda el 15 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia