Música

Crítica

Una nit per al record

En una nova corroboració que vivim en una societat tan crispada com malaltissa, dijous, el públic del Gran Teatre del Liceu va assistir a una vetllada que difícilment podrà oblidar-se. Va ser tan gran i intensa la Música, així en majúscules, escoltada amb l’Acte I de Die Walküre WWV 86B (1870) de Richard Wagner (1813-1883), que el fet que el concert fos tan sols de 70 minuts va quedar en un radical segon pla. En finalitzar hi havia qui encara volia prioritzar l’aparició prèvia del director artístic del Liceu donant unes explicacions del perquè d’un concert de tan desnerida durada, que es va emportar una esperada esbroncada. Existeix el dret a la protesta com també existeix el dret a haver-nos de preguntar què esperem quan anem a un concert, però l’esbroncada queda en anècdota davant de la intensitat i bellesa escoltada en una vesprada wagneriana que el cronista no es pot estar més que portar-la a l’alçada de la visita, fa dotze anys, del cor i orquestra del Festival de Bayreuth. És l’orquestra del Liceu una orquestra a l’alçada de l’orquestra bavaresa formada pels millors músics de les orquestres alemanyes? És evidentment que no, però Josep Pons acaba de demostrar que té molt a dir amb la música de Wagner i, així, ens va sorprendre amb un tractament orquestral on, per damunt de tot, es prioritzava la declamació i retòrica textuals arribant a moments que un no es podia estar de pensar en els Lieder del Romanticisme i que el compositor de Leipzig coneixia a fons.

Aquest tractament posat al servei del cant va anar com anell al dit perquè el trio de solistes format per la soprano noruega Lise Davidsen (Sieglinde), el tenor nord-americà Clay Hilley (Siegmund) i el baix hongarès Gábor Bretz (Hunding) assolissin uns resultats espectaculars. Vam ser traslladats a les regions de l’esperit on se’ns va confirmar, una vegada més, que Wagner no és un compositor sinó un profeta que ens assenyala com algun dia les coses no podran ser diferents, sinó que ja ho són escoltant la seva música. Una nit per al record.

La Valquíria
Director: Josep Pons
Gran Teatre del Liceu, 27 de juny


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia