Patrimoni

patrimoni

Preocupació a Aragó per la situació del monestir de Sixena, tancat des de fa dos anys

El Justícia d’Aragó obre un expedient d’ofici per conèixer l’estat dels béns requisats a Catalunya

La situació del monestir de Sixena, tancat des de l’agost del 2022, comença a preocupar seriosament més enllà de Catalunya, d’on van sortir el centenar d’obres procedents del cenobi dels Monegres que conservaven i exposaven el MNAC i el Museu de Lleida. El Justícia d’Aragó, una institució històrica que compleix les funcions de fiscalització externa de les administracions, ha demanat informació al govern aragonès i a l’Ajuntament de Vilanova de Sixena per tenir tots els detalls “dels béns que ja han sigut recuperats, el règim de visites i la política de difusió” del monument.

La responsable d’aquest organisme, Concepción Gimeno, ha obert un expedient d’ofici per fer-se una idea clara dels “plans de futur “ del monestir “en atenció a la importància cultural i històrica” d’aquest Bé d’Interès Cultural “i al marge de les controvèrsies judicials finalitzades o pendents de resolució ferma”. La institució s’ha dirigit a l’Ajuntament i al Departament de Presidència, Interior i Cultura de l’executiu aragonès “per aconseguir informació que permeti conèixer la situació del monestir.” En una nota de premsa, el Justícia d’Aragó remarca que la petició adreçada a la titular del departament, Tomasa Hernández, “és més específica en sol·licitar també dades sobre els béns ja recuperats, el règim de visites implantat actualment i la política de difusió d’un lloc tan emblemàtic”.

Aquest toc d’atenció a les administracions aragoneses coincideix amb el vuitè aniversari de la sortida de les obres que posseïa el MNAC, en compliment d’una sentència judicial que ni tan sols era ferma. Aquesta part del conjunt artístic reclamat per Aragó va marxar de Catalunya sense incidents, tot el contrari del que va succeir amb els béns que custodiava el Museu de Lleida, que van ser requisats per les forces policials en una operació de dolorós record l’11 de desembre del 2017.

Set anys després, cap d’aquestes obres es poden veure al cenobi, la sala d’exposicions del qual està tancada per unes obres de remodelació que els polítics d’Aragó havien promès que estarien acabades el 2023 en el marc de la celebració del centenari de la declaració de Sixena com a Monument Nacional. La commemoració va passar sense pena ni glòria. El govern aragonès ha reubicat la data de la reobertura al primer trimestre del 2025. Mentrestant, visitar el monument també és un cas d’anàlisi: només s’hi pot anar cada dos caps de semana amb guies voluntaris de l’Ordre de Malta que ensenyen part de les estances religioses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia