Cultura popular

patrimoni

Les campanes de Santa Maria de Mataró tornen a lloc per tocar per Santes

La darrera a col·locar-se al campanar ha estat la Carme aquesta tarda. Una grua de grans dimensions s’ha encarregat de tornar a lloc les cinc campanes que es van retirar per restaurar-les. La Carme és la única de les campanes que s’ha hagut de fondre i fer de nou en un taller de Cantàbria perquè tenia una esquerda. Les altres quatre: la Juliana, la Semproniana, la Miquela i la Montserrat s’han restaurat de manera que es podran recuperar els tocs que feien els campaners fins al 1927.

Hi ha dos tocs: el de novena i la Barram que es podran escoltar amb el nou estil després que els grups de campaners de Santa Maria i Museu Arxiu de Santa Maria facin aquest dissabte la formació a càrrec del campanòleg Francesc Llop. “Fins ara les voltàvem i ara es batallaran o es ventaran que serveix per optimitzar el so de les campanes”, explica un dels campaners, Cugat Comas.

Màxima expectació

Els treballs per retornar les campanes a lloc han generat expectació dels més curiosos que s’han acostat fins a la plaça de Santa Maria. Feia diners que les cinc campanes s’exposaven a l’interior de la Basílica abans de ser col·locades per poder-les tocar abans d’enfilar-les al campanar.

A l’interior del campanar també s’han fet obres de millora i adequació i el pressupost de tot plegat s’acosta als 130.000 euros. Les aportacions es poden fer físicament a la carpa que s’ha instal·lat davant de la Basílica o a través de la web www.campanarmataro.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.