Patrimoni

Troben a l’Alt Penedès l’esquelet parcial d’un felí de fa quasi 16 milions d’anys

Es tracta d’un exemplar únic al món, el qual va ser acabat de desenterrar l’any passat al jaciment paleontològic dels Casots

Les últimes campanyes fetes al jaciment paleontològic dels Casots, a Subirats (Alt Penedès), han deixat al descobert l’esquelet parcial d’un ‘Styriofelis lorteti’, un felí de fa quasi 16 milions d’anys. Es tracta d’un exemplar únic al món, el qual va ser acabat de desenterrar l’any passat i ha passat els últims mesos pel laboratori de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. “A algun altre jaciment han aparegut petites restes, però aquí hem tingut la sort de recuperar moltes parts de l’animal”, apunta a l’ACN el director de les excavacions a Subirats, Isaac Casanovas.

Fins ara, el món de l’arqueologia havia trobat algun tros de maxiliar o ossos aleatoris, i també havia aparegut algun esquelet parcial de fa 13 milions d’anys. La troballa de Subirats, però, és la més antiga i complerta que mai ha aparegut.

Similar a un linx

Els investigadors relaten que es tracta d’una espècie d’una mida similar a un linx, i ressalten que les extremitats són molt diferents a les dels felins actuals. En aquest sentit, l’exemplar trobat té les potes molt més robustes “per poder trepar pels arbres, més que no pas córrer ràpid” i també té cinc dits, en comptes dels quatre que tenen actualment els felins. El ‘Styriofelis lorteti’ és actualment el centre de la investigació del jaciment dels Casots, en paral·lel a l’anàlisi amb TAC de nombrosos excrements fossilitzats.

El jaciment dels Casots s’ubica en una antiga llacuna d’aigua dolça de fa 16 milions d’anys, la qual estava ubicada prop del mar. El fet que l’espai fos una llacuna explicaria per què s’han trobat restes de fins a 75 espècies diferents des que el 1990 es va fer la primera excavació. Això el situa com un dels jaciments més rics d’Europa.

Un ‘paleovermut’

L’Ajuntament de Subirats ha programat diverses accions de difusió de les troballes, com una jornada de portes obertes el proper dissabte -en torn de matí o tarda- i un ‘paleovermut’ diumenge 14, on els excavadors proposen fer un aperitiu amb els visitants mentre comparteixen inquietuds sobre el jaciment. Una trentena d’arqueòlegs internacionals participen aquests dies a les excavacions que s’allargaran fins el 21 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia