Patrimoni

PATRIMONI

Sant Pere de Vilamajor acaba la restauració de la Torre Roja

La Diputació de Barcelona ha completat les obres de restauració de la Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor en el marc del programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valor patrimonial, i han tingut un cost de gairebé 360.000 euros. El pressupost ha estat assumit en 200.000 euros per part de l’ens supramunicipal, en 121.779 euros per part de la Generalitat i la resta ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor. La Torre Roja és una torre quadrada exempta amb funció de campanar i aspecte defensiu, motiu pel qual va ser catalogada com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) el 1949. Se situa a la part alta de la població, a 305 metres sobre el nivell del mar, al casc antic del municipi, conegut també com la Força, al sud-est del temple parroquial i a redós de la seva façana de migdia. Data de l’inici del tercer quart del segle XI i va ser reformada als segles XVII i XX. L’aspecte exterior té una tonalitat rogenca, degut a la característica pedra sorrenca amb què va ser construïda, la pedra del Figaró. És per aquest motiu que popularment es coneix com la Torre Roja, tot i que no fou fins al 1932 que no es va repicar el revestiment que en protegia la fàbrica. Mesura uns 6 metres de costat per uns 25 metres d’altura.

En termes generals, els treballs han consistit, d’una banda, en la consolidació i restauració del conjunt de l’obra i, d’una altra banda, en l’acondiciament de l’interior de la torre de cara a fer possible la visita pública i el gaudi col·lectiu. També s’han fet de bell nou les instal·lacions elèctriques i d’enllumenat, el sistema d’accionament del repic de campanes i el parallamps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia