Música

crònica

Gregory Porter, la veu de Porta Ferrada

El californià Gregory Porter, un dels màxims exponents del jazz actual a l’altra banda de l’Atlàntic, va fer escala dissabte al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols i va tancar així una setmana frenètica de la gira europea que va iniciar a Istanbul i que ha prosseguit a La Fenice de Venècia, Alemanya i Marsella. Amb la veu barítona intacta, va deixar el llistó ben alt en un Espai Port amb l’aforament gairebé complet i expectant davant l’oportunitat d’escoltar en viu un d’aquells artistes que enriqueixen el bagatge del festival degà de la Costa Brava.

Amb dos premis Grammy al sarró durant l’últim decenni, Porter va saltar a l’escenari amb discreció i elogiant el rerefons dels penya-segats en primera línia del litoral, que contemplava amb respecte i fent broma –“no us esmicoleu, sisplau”– abans de començar a apujar el to de la música. La seva gorra i el seu passamuntanyes inconfusibles van servir de parapet per tapar cicatrius, però no pas per emmascarar una veu vellutada que va forjar imitant, de vailet, Nat King Cole, un dels seus referents, però que també podria fer reviure el repertori d’un altre dels grans, més comercial i coetani, Barry White.

El cantant, però, va apostar per la seva pròpia combinació de blues, jazz i tocs de gòspel en un concert en què va repassar els seus temes, centrats en l’amor, les vivències i l’arrelament a l’esperit de Harlem i amb un record sempre present per a aquells que ho passen malament.

Generós, va repartir joc entre el seu quintet de músics durant tota la vetllada, amb protagonisme per als solos de saxo de Tivon Pennicott, però també per al baix Jahmal Nichols, que va donar descans a la resta durant un divertiment que va concloure amb la concessió de My girl (The Temptations), improvisada fora de repertori. El pianista Chip Crawford i l’organista Hammond Ondrej Pivec van protagonitzar un duel que va virar cap a la bossa nova, i moments més propers a la jam session que van fer gaudir un públic que s’hauria unit al grup amb el You can join my band que va cloure la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia