Llibres

llibres

Aquest any, festa major del llibre en català

No direm que la 42a Setmana del Llibre en Català s’ha posat en marxa perquè no s’inaugurarà fins divendres 20 de setembre i, per l’altre extrem, fa molts mesos que hi treballa, l’equip que la gestiona. Deixem-ho, doncs, en què s’ha celebrat la tradicional roda de premsa prèvia a l’aturada d’activitats que hi sol haver durant l’agost.

El titular més clar és que la coincidència amb la Copa Amèrica ha obligat a modificar l’ubicació de les darreres edicions, el Moll de la Fusta, i traslladar-se puntualment al passeig de Lluís Companys, entre l’Arc de Triomf i el parc de la Ciutadella. Una altra coincidència, els actes que en aquell espai organitza per l’11 de Setembre Òmnium Cultural, ha fet que es modifiquin les dates i la setmana tingui lloc a finals de setembre –del 20 al 29– i no a mitjans.

Tot i que serà un canvi només per un any i pot tenir lectures positives, un dels dubtes és que just després de vacances, amb l’inici de l’any escolar i a finals de mes, potser la majoria de butxaques seran més reticents a fer una despesa generosa. Tot això, però, ja es veurà a festival passat.

Ilya Pérdigo, president Editors.cat, i Cristina Domènech, directora de la Setmana del Llibre en Català, han estat els encarregats de comentar, amb bon ritme i concisió i a la sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès, les grans traçades i alguns detalls de l’edició present.

“La novetat més clara d’aquesta edició és el canvi de dates i el d’ubicació, perquè serem al passeig de Lluís Companys en comptes de al Moll de la Fusta, on tornarem l’any vinent”, ha comentat Pérdigo. “Ens ho prenem com una oportunitat, perquè coincidirà amb les Festes de la Mercè, i això pot comportar un canvi de visitants.”

“L’objectiu no és només tirar endavant el festival més important de la literatura catalana, és fer una feina al llarg de tot l’any per reforçar tot el sistema del llibre en català”, ha afegit, abans de donar algunes dades de resum. “El 2023 vam tenir 60.000 visitants, un 15% més que el 2022.”

Domènech ha destacat “el caràcter més festiu” que tindrà aquest any per la coincidència amb la festa major de Barcelona i la “riquesa i pluralitat dels títols que es podran adquirir”. “No és només literatura en català, és llibre en català, perquè també n’hi ha que no són literaris.”

“A Catalunya som com els germans grans lingüístics, perquè és on més es parla la nostra llengua, i estem contents de poder fer extensiva la Setmana a Andorra, el País València, les Illes Balears, la Catalunya Nord i, aquest any, l’Alguer, que hi serà amb una revista”, ha comentat la directora. Com ha proposat el periodista Sebastià Bennasar en el torn de preguntes, “ja només falta la Franja de Ponent per fer el complet de territoris”, cosa que Domènech, collint el guant i amb un somriure, s’ha afanyat a dir que “l’any vinent”.

Entrant en els detalls més senzills de resumir en xifres, Domènech ha enumerat que hi haurà “298 expositors, un nou rècord, repartits en 86 casetes, una menys que l’any passat per problemes d’espai”. Els expositors seran 247 editorials, 22 llibreries, 19 institucions, nou universitats i una distribuïdora.

“S’hi presentaran unes 100 novetats i hi haurà 270 activitats, entre signatures –unes 150–, rutes literàries i actes als tres escenaris, amb converses a l’entorn de blocs temàtics com ara llengua, feminisme, periodisme, còmic, traduccions, cuina, novel·la negra, novel·la històrica, poesia... A més d’unes 60 activitats familiars i per al públic infantil”, ha afegit.

Sobre les rutes o itineraris també hi ha novetats. “De les 30 rutes literàries, 20 seran a Barcelona i la resta a espais com ara Montblanc, Lleida, Manlleu... i, per primer cop, una a València, relacionada amb Vicent Andrés Estellés.”

Finalment ha comentat que, amb producció de 3CAT, es filmaran vuit episodis de vídeo podcast, en què tres autors i un moderador per programa parlaran d’un tema concret. Aquest contingut estarà penjat a la plataforma audiovisual.

Al final de la roda de premsa, a més de donar pas a parlaments més oficials, s’ha anunciat el guardonat en la 4a edició de premi Difusió, que ha estat Marc Giró (Barcelona, 1974) pel programa de RAC1 Vostè primer, amb una mitjana de 139.000 oients diaris, i la guanyadora de la 28a edició del premi Trajectòria, que ha estat la il·lustradora Pilarín Bayés (Vic, 1941), amb més de mil llibres publicats i encara ben activa.

Tots dos guardonats s’han mostrar espontanis i simpàtics alhora d’agrair els respectius premis. Han fet agafar ganes de veure’ls en versió extensa en l’acte que se’l dediqui a la Setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.