Llibres

Cultura

Mor Tonke Dragt, escriptora neerlandesa de literatura infantil i juvenil

El seu llibre més popular va ser ‘Carta al rei’, traduït en una trentena d’idiomes, entre ells, el català, i guardonat amb múltiples premis

Una de les autores neerlandeses de llibres infantils i juvenils més reconegudes i premiades, Antonia “Tonke” Johanna Dragt va morir divendres passat, a l’edat de 93 anys, segons ha comunicat la seva editorial.

Va estudiar a l’Acadèmia d’Arts Visuals de la Haia i va exercir de professora de dibuix en una escola de primària. Per tal de mantenir els nens controlats, va començar a explicar històries inventades a classe, fins que es va adonar que les podria plasmar sobre el paper. Va escriure un primer conte i a continuació va publicar el que es convertiria en la seva millor obra, Carta al rei (1962). El llibre va ser reconegut com el millor conte infantil de l’any i avui dia ja du més de tres milions d’exemplars venuts. A més, al seu país, el mateix exemplar és tradició que sigui guardat a casa per ser passat de pares a fills. La història tracte del jove Tiuri que se li encarrega la tasca de trobar el cavaller negre de l’escut blanc. Quan aquest és trobat, li dona una carta per entregar al rei del país veí, la informació de la qual podria evitar una guerra. De l’èxit d’aquest conte, Dragt va continuar creant-ne més. La majoria ambientades en el món de la fantasia medieval, tot i que també en va escriure de futuribles.

Entre molts altres guardons, el 1976 va rebre el Premi Estatal de Literatura Infantil i Juvenil que atorga el govern dels Països Baixos, i l’any 2004 el seu llibre Carta al rei va ser considerat el millor conte infantil del país dels últims cinquanta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.